Wafle przekładane czekoladowym kremem i dżemem truskawkowym

Przekładane wafle to banalny, ale naprawdę pyszny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego, jak również smaczny pomysł na słodką przekąskę np. na imprezę- gdyż robi się je bezproblemowo i szybko, a i porcji wychodzi na tyle, by każdy mógł wielokrotnie rozkoszować się ich smakiem 👍
Wafle przełożone są boską w smaku masą na bazie masła i mlecznej czekolady, czyli maślano-czekoladową oraz dżemem truskawkowym, bo przecież połączenie czekolady i truskawek nie ma sobie równych 😉
wafle przekładane kremem czekoladowym, wafle przekładane masą czekoladową, wafle przekładane dżemem, krem maślany z czekoladą, krem maślano czekoladowy, krem czekoladowy z masłem, masa czekoladowa, masa maślana, masa do przełożenia tortów, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
16-25 sztuk:
Maślany krem czekoladowy:
* czekolada mleczna- 200 g
* masło- 180 g
* kremówka- 100 g + 1 łyżka
* kakao- 2 łyżki

Dodatkowo:
* wafle kwadratowe- 1 paczka
* dżem truskawkowy- 1 słoiczek

Maślany krem czekoladowy:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki kremówki, przestudzić.
Resztę kremówki wymieszać z kakao, ubić na sztywno i połączyć z bardzo miękkim masłem.

Przygotowanie:
1 wafla położyć na desce ciut większej niż wielkości wafla.
Nań wyłożyć 3 łyżki kremu czekoladowego i rozsmarować po całej powierzchni, następnie przykryć kolejnym waflem, na który należy włożyć 2-3 łyżki dżemu truskawkowego- i kolejno: wafel-krem czekoladowy-wafel-dżem-wafel.
Na wierzchu położyć deskę, aby delikatnie docisnąć całość.
Wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Kroić po schłodzeniu- wafle przekroić wzdłuż i wszerz na 4-5 części tworząc kwadraty, te z kolei na pół tworząc trójkąty.
Smacznego! 😋
wafle przekładane kremem czekoladowym, wafle przekładane masą czekoladową, wafle przekładane dżemem, krem maślany z czekoladą, krem maślano czekoladowy, krem czekoladowy z masłem, masa czekoladowa, masa maślana, masa do przełożenia tortów, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
wafle przekładane kremem czekoladowym, wafle przekładane masą czekoladową, wafle przekładane dżemem, krem maślany z czekoladą, krem maślano czekoladowy, krem czekoladowy z masłem, masa czekoladowa, masa maślana, masa do przełożenia tortów, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Andruty z każdą masą są smaczne :) pycha :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń