Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem

Teraz, kiedy dni są coraz dłuższe i cieplejsze, każda okazja będzie znakomita do grillowania na świeżym powietrzu.
Dla większości z nas grill głównie kojarzy się z mięsnymi potrawami, ja jednak podrzucam Wam wegetariańską propozycję- steki z młodego kalafiora, pachnące delikatnie wędzoną papryką, czosnkiem oraz bazylią i posypane parmezanem.
Oprócz pozytywnej energii, dobrego towarzystwa i pysznego jedzenia nie ma grilla bez... ketchupu!
Mój wybór padł na Kotlin Extra Hot Z piekła rodem, który nada potrawie ognistego charakteru.
grillowany kalafior, grillowane steki z kalafiora, pieczony kalafior, kalafior z grilla, ketchup kotlin, fotografia kulinarna szczecin,


* młody kalafior- 2 duże główki*
* roztopione masło klarowane- 6 łyżek
* olej rzepakowy- 2 łyżki
* sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia - po 1 łyżeczce
* parmezan- około 40 g
* ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem- do podania

Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.
* z jednej główki wyjdą Nam 2 duże steki. Z mniejszych różyczek, które odpadną przy krojeniu warto również przygotować małe steki.
grillowany kalafior, grillowane steki z kalafiora, pieczony kalafior, kalafior z grilla, ketchup kotlin, fotografia kulinarna szczecin,
grillowany kalafior, grillowane steki z kalafiora, pieczony kalafior, kalafior z grilla, ketchup kotlin, fotografia kulinarna szczecin,
Wpis powstał przy współpracy z marką Kotlin

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Super pomysł na grilla. Do tej pory obiłam w domu na patelni. Nie wychodzą zbyt twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, Robiłam na patelni grillowej w domu oraz na grillu i nie wychodziły twarde. Nie były też 'rozciapane', a bardziej kruche :)

      Usuń

Kraina na Instagramie