Pieczone ziemniaki Hasselback z pieczarkami i serem

Kolejna odsłona pieczonych ziemniaków harmonijkowych, tzw. Hasselback, tym razem w wersji nadzianej- z pieczarkami oraz na koniec posypane serem pecorino i świeżym tymiankiem.
W sklepach pojawiły się już młode ziemniaki, zatem jeżeli wykorzystacie je do tego dania nie warto ich obierać, a jedynie dobrze wyszorować ze skórki, dzięki czemu zachowamy dużą część witamin- to bardzo ważne przy tak minimalnej ilości składników dania głównego! 
Do tego surówka i mamy wtedy wegetariański i pełnowartościowy posiłek 😊 
pieczone ziemniaki, ziemniaki harmonijkowe, ziemniaki hasselback, ziemniaki z piekarnika, fotografia kulinarna szczecin, kraina miodem płynąca
2 porcje:
* ziamniaki- 6-8 średniej wielkości
* pieczarki- około 10 średniej wielkości
* masło klarowane/olej rzepakowy- 1/4 szklanki
* sól, słodka papryka, granulowany czosnek- po 1 łyżeczce
* ser pecorino- około 30 g do posypania
* świeży tymianek- do posypania

Piekarnik nagrzać na 220 stopni.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 3-4 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka od spodu (najlepiej sprawdzi się przy tym drewniana łyżka z długą, okrągłą rączką- przy rączce ułożyć ziemniaka i ciąć do momentu, aż poczujemy opór).
Pieczarki przeciąć w około 3mm plasterki.
W co drugie plasterki ziemniaka powkładać pieczarki.
Nadziane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić połową przygotowanej oliwy/masła z przyprawami, zakryć folią aluminiową i piec 40 minut.
Po 40 minutach odkryć, wysmarować pozostałą oliwą i piec kolejne 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po wyjęciu posypać startym serem oraz świeżym tymiankiem
Smacznego! 😋
pieczone ziemniaki, ziemniaki harmonijkowe, ziemniaki hasselback, ziemniaki z piekarnika, fotografia kulinarna szczecin, kraina miodem płynąca
pieczone ziemniaki, ziemniaki harmonijkowe, ziemniaki hasselback, ziemniaki z piekarnika, fotografia kulinarna szczecin, kraina miodem płynąca

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. A co z pieczarkami? Są w składnikach ale już w sposobie wykonania ich brak
    :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie przeoczyłam! Już napisałam- pieczarki wkładamy między plasterki ziemniaka :) Dziękuję za reakcję :)

      Usuń

Kraina na Instagramie