Wytrawne tosty (nie) francuskie z truskawkami, bazylią i sosem balsamicznym

Tosty w niefrancuskim wydaniu, czyli moczone jedynie w jajku i zaserwowane w wytrawnej (a nie jak w oryginale, na słodko) wersji: z truskawkami, listkami bazylii oraz skropione słodkim sosem balsamicznym.
Główne składniki zazwyczaj mamy w domu- chleb i jajka, potem kilka chwil smażenia i mamy prostą i ciekawą propozycję na śniadanie, kolację, tudzież imprezę 🙂
Śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo, ja najczęściej wykorzystuję odkrawane piętki chleba, które zawsze mrożę, po to, aby potem zafundować sobie z nich owe tosty 😊
tosty francuskie z truskawkami, tosty francuskie wytrawne, pomysł na kolację, pomysł na chleb, pomysł na jajka, chleb w jajku, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
2 porcje:
* chleb/bułka- około 8 kromek
* jajko- 2 szt.
* truskawki- po 5-6 szt.
* świeża bazylia- garść
* słodki sos balsamiczny- do polania
* masło klarowane- do smażenia

Kromki chleba zamoczyć w jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle klarowanym.
Podawać z plasterkami truskawek, listkami bazylii i skropić sosem balsamicznym.
Smacznego! 😋
tosty francuskie z truskawkami, tosty francuskie wytrawne, pomysł na kolację, pomysł na chleb, pomysł na jajka, chleb w jajku, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
tosty francuskie z truskawkami, tosty francuskie wytrawne, pomysł na kolację, pomysł na chleb, pomysł na jajka, chleb w jajku, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie