Proste ciasto kokosowe z jagodami

Kokosowe ciasto z jagodami i kruszonką- również kokosową, aby jeszcze bardziej zaakcentować ten cudowny smak 😋
W cieście zostały użyte zarówno wiórki, jak i mleko kokosowe więc zarówno smak jak i aromat kokosa jest dosyć mocno wyczuwalny, z czego amatorzy kokosowych wariacji powinni być bardzo  zadowoleni ☺️
ciasto kokosowe, ciasto z jagodami, kokosowa kruszonka, ciasto z wiórkami kokosowymi, kruszona z wiórkami kokosowymi, ciasto na mleku kokosowym, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin


Blaszka 28x24 cm:
* jagody- 350 g
* mąka pszenna- 250 g
* masło- 150 g
* cukier trzcinowy- 150 g
* mleko kokosowe- 100 ml
* wiórki kokosowe- 50 g
* jajka- 3 szt.
* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki

Kruszonka kokosowa:
* masło- 50 g
* cukier, mąka i wiórki kokosowe- po 2 łyżki

Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Roztopić masło, ostudzić i przelać do jajek.
Wlać mleko kokosowe, wymieszać.
Wsypać mąkę, wiórki oraz proszek do pieczenia i połączyć.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę.
Na wierzchu rozłożyć jagody, oraz kruszonkę powstałą z połączenia miękkiego masła z cukrem, mąką i wiórkami kokosowymi.
Piec około 35-40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 😋
ciasto kokosowe, ciasto z jagodami, kokosowa kruszonka, ciasto z wiórkami kokosowymi, kruszona z wiórkami kokosowymi, ciasto na mleku kokosowym, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
ciasto kokosowe, ciasto z jagodami, kokosowa kruszonka, ciasto z wiórkami kokosowymi, kruszona z wiórkami kokosowymi, ciasto na mleku kokosowym, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie