Placki ziemniaczane z dynią

Jak urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane? 🤔
Ano dodając dynię, dzięki której placki zyskują bardzo subtelnie słodki smak.
A, że dynia uwielbia gałkę muszkatołową warto więc dodać chociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru.
I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone na dużej ilości tłuszczu! 😜👌
placki ziemniaczane z dynią, placki ziemniaczane dyniowe, placki z dyni, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin


Około 20-22 szt.
* ziemniaki surowe- 500 g
* dynia hokkaido- 300 g
* jajka- 2 szt.
* cebula- 1 mała
* mąka pszenna- 4 lekko czubate łyżki
* mąka ziemniaczana- 2 łyżki
* sól- łyżeczka
* gałka muszkatołowa- szczypta
* olej rzepakowy- do smażenia

Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać.
Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na małym ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia.
Smacznego! 😋
placki ziemniaczane z dynią, placki ziemniaczane dyniowe, placki z dyni, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
placki ziemniaczane z dynią, placki ziemniaczane dyniowe, placki z dyni, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecinp

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. to musi być super :) wygladają naprawdę apetycznie i koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Kraina na Instagramie