I Ileż wartościowego dobra zawiera- i dynia i marchew, ziemniaki i sok pomidorowy, czosnek, imbir, olej kokosowy i kurkuma 👍
A przy okazji mnóstwo smaku!
Aby zadowolić męską część rodziny dodatkowo podsmażyłam drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, choć mi wystarczył kleks z gęstej śmietanki kokosowej 😊
4 porcje:
* bulion warzywny- 400 ml
* naturalny sok pomidorowy- 200 ml
* dynia hokkaido- 350 g
* ziemniaki- 250 g
* czosnek- 3 ząbki
* marchewka- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* olej kokosowy- 1 łyżka
* starty imbir- 1 lekko czubata łyżeczka
* kurkuma- 1 płaska łyżeczki
* szczypta suszonej papryczki chili
* sól, pieprz- do smaku
* śmietanka kokosowa i podsmażona szynka szwarcwaldzka- jako dodatki
Ziemniaki, marchewkę oraz dynię (jeśli hokkaido, to pokroić ze skórką) pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszklić cebulę, a następnie wrzucić pokrojone warzywa, czosnek, starty imbir, kurkumę i szczyptę papryczki chili i podsmażyć 4-5 minut.
Kolejno wlać sok pomidorowy, bulion i zagotować.
Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować.
Doprawić solą, pieprzem.
Podawać z kleksem śmietanki (u mnie kokosowa) oraz drobno pokrojonej i podsmażonej szynki szwarcwaldzkiej.
Smacznego!
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)
Fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia:) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń