Jogurtowa babka cytrynowa z polewą z białej czekolady

Wilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌
Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki.
babka cytrynowa, jogurtowa babka, ciasto cytrynowe, ciasto jogurtowe, ciasto na wielkanoc, babka na wielkanoc, wilgotne ciasto, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
Babka:
2,5 szklanki mąki pszennej
300 g gęstego jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej)
3 jaja
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
kolorowa posypka do ozdoby

Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać jogurt, skórkę z cytryny, wlać roztopione i ostudzone masło oraz sok i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Czekoladę roztopić w kapieli wodnej z łyżką śmietanki.
Polać wierzch babki.
Ozdobić posypką.
babka cytrynowa, jogurtowa babka, ciasto cytrynowe, ciasto jogurtowe, ciasto na wielkanoc, babka na wielkanoc, wilgotne ciasto, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
babka cytrynowa, jogurtowa babka, ciasto cytrynowe, ciasto jogurtowe, ciasto na wielkanoc, babka na wielkanoc, wilgotne ciasto, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

3 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Witaj!a gdzie jajeczka ? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, gdzieś uciekły mi po drodze, ale już są :)))
      Dziękuję za czujność :)

      Usuń

Kraina na Instagramie