Przepis na pyszny, wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi

W moim domu rodzinnym niektórych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednym z nich jest żurek.
I tak jak większość potraw robiona jest od podstaw, tak żurek wybieramy zawsze gotowy, przygotowywany na naturalnym zakwasie- od Krakusa.
Żurek ten pachnie wędzonką i majerankiem, jest odpowiednio kwaśny i zawsze wychodzi znakomity!
A tym razem, zamiast dodatku klasycznego jajka do żurku, proponuję jajko w innej formie- jako kotleciki jajeczne, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem, idealne na 2 kęsy.
żurek świąteczny, żurek krakus, domowy żurek, kotlety jajeczne, kotlety z jajka, kotlety bez mięsa, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin


1 butelka Żurku Krakus
3 ugotowane jajka
1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
1 surowe jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia

Żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu (zagotować 0,9 litra wody, wlać koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszać).
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem.
Do jajek wbić surowe jajko, wsypać bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawić i dokładnie wymieszać.
Z masy uformować- mocno dociskając masę jajeczną- małe kotleciki, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
Podawać z ciepłym żurkiem.
żurek świąteczny, żurek krakus, domowy żurek, kotlety jajeczne, kotlety z jajka, kotlety bez mięsa, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
żurek świąteczny, żurek krakus, domowy żurek, kotlety jajeczne, kotlety z jajka, kotlety bez mięsa, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
żurek świąteczny, żurek krakus, domowy żurek, kotlety jajeczne, kotlety z jajka, kotlety bez mięsa, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
Wpis powstał przy współpracy z marką Krakus

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie