Chłodnik litewski z botwinką i kwaśną śmietaną

Chłodnik.
Idealny nie tylko w cieplejsze dni.
Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami.
Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem.
Bardzo aromatyczny i smaczny, lekki i orzeźwiający.
I ten kolor... 💕
botwinka, chłodnik litewski, chłodnik z botwinki, zupa z botwinki, chłodnik ze śmietaną, chłodnik na rosole, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin


3-4 porcje:
700 ml rosołu
500 ml kwaśnej śmietany 18%
1 pęczek botwiny z 4-5 buraczkami
1 pęczek rzodkiewki
2 mniejsze ogórki gruntowe
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie jajka jako dodatek

Buraczki obrać, zetrzeć na tarce, liście drobno pokroić i wszystko razem zagotować w rosole.
Gotować około 7-8 minut, a następnie wlać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia.
Rzodkiewkę, ogórki, koperek, czosnek i szczypior pokroić, dodać do ostudzonej botwiny.
Wlać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku.
Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!
botwinka, chłodnik litewski, chłodnik z botwinki, zupa z botwinki, chłodnik ze śmietaną, chłodnik na rosole, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
botwinka, chłodnik litewski, chłodnik z botwinki, zupa z botwinki, chłodnik ze śmietaną, chłodnik na rosole, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie