Hreczniaczki- kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Hreczniaczki, to wywodzące się z kuchni polskiej bezmięsne i zaskakująco smaczne kotlety z kaszy gryczanej (gryka = hreczka) połączonej z twarogiem (polecam typu włoskiego, który ma fajny, maślany smak).
Jako dodatek może być klasyczny sos pomidorowy albo aromatyczny sos grzybowy? Teraz pojawiły się kurki ☺️
hreczniaczki, hreczniaki, hereczniaki, wegetariańskie danie, wegetariańskie kotlety, kotlety bez mięsa, kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, kotlety z kaszą gryczaną, kotlety z twarogiem, kuchnia polska, kraina miodem płynąca
około 8 szt.:
* kasza gryczana sucha- 100 g
* twaróg np.typu włoskiego- 200 g
* jajka- 2 szt.
* cebula- 1/2 bardzo małej
* bułka tarta- 4 łyżki
* posiekana natka- 2 łyżki
* bulion warzywny/rosół- 1,5 szklanki
* sól, pieprz- do smaku
* masło klarowane- 1 łyżka + do smażenia

Kaszę przełożyć do wrzącego bulionu, wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości, a potem odstawić pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
W międzyczasie na maśle klarowanym zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę, przełożyć do kaszy gryczanej.
Kolejno wbić jajka, dodać twaróg pokrojony w kostkę, wsypać bułkę tartą, natkę, doprawić solą oraz pieprzem i całość wymieszać.
Z masy formować kotleciki o średnicy 5-6 cm i smażyć do lekkiego zarumienienia.
Smacznego! :)
hreczniaczki, hreczniaki, hereczniaki, wegetariańskie danie, wegetariańskie kotlety, kotlety bez mięsa, kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, kotlety z kaszą gryczaną, kotlety z twarogiem, kuchnia polska, kraina miodem płynąca
hreczniaczki, hreczniaki, hereczniaki, wegetariańskie danie, wegetariańskie kotlety, kotlety bez mięsa, kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, kotlety z kaszą gryczaną, kotlety z twarogiem, kuchnia polska, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie