Świąteczne przepisy z Lubellą

Uwielbiam okres przedświąteczny... choinka, światełka... a najbardziej kocham unoszący się w całym domu zapach grzybów, cytrusów i przyprawy do piernika- od lat te same zapachy, te same potrawy, te same receptury, które tylko w TYM okresie smakują nader wyjątkowo. 
Makaron z makiem, łazanki z kapustą z grzybami, kremowy sernik czy piernikowe ciasteczka (i tu super patent- powstałe przy okazji robienia spodu do sernika! Świetna oszczędność czasu i super zajęcie dla najmłodszych), to kilka z tych potraw, które muszą znaleźć się na moim świątecznym stole, a jakie potrawy królują u Ciebie?
1. Sernik z piernikowym spodem, blaszka 25 x 30 cm, 12-15 porcji, przygotowanie 20 minut, pieczenie 1 godzina 

ciasto kruche:
600 g mąki Lubella Puszysta Krupczatka
300 g zimnego masła
200 g cukru pudru
50 g kakao
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
szczypta soli

sernik:
1 kg sera twarogowego (mielony z wiaderka)
200 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z wanilią
4 jaja- żółtka i białka oddzielnie
2 opakowania budyniu waniliowego
szczypta soli

dodatkowo mleczna czekolada


Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać 2 łyżki miodu, wyrobić ponownie, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki- będzie potrzebna do pierniczków.
Z drugiej części odkroić 1/4, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, a pozostałą wstawić do lodówki na 15 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąc ciasto i wyłożyć na spód. Piec w nagrzanym piekarniku na 150 stopni przez 18 minut, a następnie ostudzić.
W międzyczasie ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, pod koniec dodać masło, wsypać budyń i zmiksować.
Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli i wmieszać delikatnie do masy serowej.
Na kruchy spód wylać masę, a na wierzchu zetrzeć na dużej tarce ciasto z zamrażalnika.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni.
Piec 50 minut, wyłączyć piekarnik, nie otwierać go, tylko zostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, kolejno uchylić i zostawić do całkowitego wystudzenia, a kiedy już wystygnie włożyć do lodówki na minimum 6 godzić (a najlepiej na całą noc).
Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę.
Smacznego!

2. Pierniczki, około 30 szt., przygotowanie 20 minut, pieczenie 10 minut

ciasto kruche z przepisu na sernik z piernikowym spodem.
2 łyżki miodu
150 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju np. z winogron

Odłożone do lodówki ciasto wyjąc, rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość około 4mm i wykrawać foremką kształty.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8-10 minut.
Po upieczeniu wyjąć (uwaga, ciasteczka są delikatne) i ostudzić na kratce.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Pierniczki zamaczać w czekoladzie, odłożyć do całkowitego wystudzenia polewy.
Smacznego!


3. Makaron Gniazda z makiem, 4 porcje, przygotowanie 20 minut

300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki
200 ml mleka
150 g mielonego maku
70 g skórki pomarańczowej
70 g migdałów w płatkach
50 g rodzynek
50 g masła
3 łyżki miodu
5 kropli aromatu migdałowego

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
W międzyczasie mleko wlać do rondelka, zagotować, wsypać mielony mak, rodzynki, aromat migdałowy i gotować do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.
Odstawić z ognia, dodać skórkę z cytryny, płatki migdałów, miód, ugotowany makaron wraz z wodą i całość wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!


4. Łazanki z kapustą i grzybami, 4 porcje, przygotowanie 45 minut

200 g makaronu Lubella Łazanki
400 g kapusty kiszonej
20 g suszonych podgrzybków
2 szklanki wrzątku
2 łyżki suszonej włoszczyzny
1 listek laurowy
4 ziela angielskie
szczypta soli i pieprzu do smaku

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Suszone grzybki przełożyć do garnka wraz z dodatkiem listka laurowego oraz ziela, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie gotować przez kolejne 15 minut.
W międzyczasie kapustę drobno posiekać, dodać do grzybków, wsypać suszoną włoszczyznę, zakryć i dusić 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
Na koniec dodać ugotowane łazanki wraz z wodą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.

Komentarze

SEZON NA:

ZAPRASZAM NA INSTAGRAM:

ZAPRASZAM NA FACEBOOK:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów