Zielone warzywa z ziarnami i szynką

Równie olbrzymia, co zdrowa porcja chlorofilu na talerzu❗️
Młody bób, zielone szparagi oraz zielona fasolka szparagowa okraszone podsmażoną szynką szwarcwaldzką oraz ziarnami.
Dodatkowo, dla ciekawego podkręcenia smaku polecam użyć olej, w którym moczone są suszone pomidory 😋
Prosta propozycja w sam raz na danie główne lub kolację.
zielone warzywa z szynką, pomysł na bób, pomysł na szparagi, pomysł na  fasolkę szparagową, warzywa chlorofil, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin


2-3 porcje:
* bób- około 350 g
* zielona fasolka szparagowa- około 250 g
* zielone szparagi- około 250 g
* szynka szwarcwaldzka- 100 g
* czosnek- 1 ząbek
* szalotka- 1 mniejsza
* świeża bazylia- garść listków
* olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki
* słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce
* sól, pieprz- do smaku

Warzywa ugotować al dente.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku.
Na patelnię dodać ugotowane warzywa, wsypać ziarna i całość wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.
Smacznego! 😋
zielone warzywa z szynką, pomysł na bób, pomysł na szparagi, pomysł na  fasolkę szparagową, warzywa chlorofil, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
zielone warzywa z szynką, pomysł na bób, pomysł na szparagi, pomysł na  fasolkę szparagową, warzywa chlorofil, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie