Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami- bez jajek!

Masz ogromną chęć na ciasto, banalnie proste, wilgotne, z owocami...
Przepisów na takie ciasta jest wiele, ale co czyni to ciasto niezwykle wyjątkowym- brak jajek w składnikach!
Pomimo tego, ciasto wychodzi puszyste, równocześnie wilgotne, no, a przy okazji jest to zawsze genialna alternatywa dla osób nietolerujących jaj!
P.S i nie bójcie się dodatku octu, smak i zapach całkowicie odparuje podczas pieczenia!
Z resztą po szczegóły dodatku octu do wypieków odsyłam Was do Alicji z bloga Wegan nerd, autorki tego zaskakującego przepisu.
placek z truskawkami, ciasto z truskawkami, placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotograf kulinarny


średnica 23 cm:
250 g truskawek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka*
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego*
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mleko wymieszać z octem i ekstraktem waniliowym.
Przesiać mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem oraz sodą, dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać.
Wlać olej, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć truskawki, duże przekroić na pół i ułożyć na cieście.
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!

* składniki zmodyfikowałam pod siebie- wykorzystałam ocet jabłkowy zamiast spirytusowego oraz mleko zwierzęce zamiast roślinnego.
placek z truskawkami, ciasto z truskawkami, placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotograf kulinarny
placek z truskawkami, ciasto z truskawkami, placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotograf kulinarny
placek z truskawkami, ciasto z truskawkami, placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotograf kulinarny

Komentarze

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie takie ciasto jest na pewno smaczne i muszę powiedzieć, że ja uwielbiam je piec. Jednak również niedawno odkryłam kolejne świetne ciasto czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i właśnie teraz ono najczęściej się pojawia w naszym domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu zrobiłam ciasto według przepisu, wyszło wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)