Tradycyjne Ciasto Zebra- na oranżadzie

Wszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra!
A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje się w przekroju i pomimo 'swoich lat' wciąż zachwyca wyglądem!
Tradycyjnie, w moim domu Zebra przygotowywana była obowiązkowo na oranżadzie i zawsze polana była polewą- z masła, cukru, wody/mleka i kakao.
I ten pomieszany aromat pomarańczy z kakao, który roztacza tak cudowny zapach, że ma się chęć na kawałek od razu, zaraz po wyjęciu z piekarnika...
Pycha! 😋
ciasto zebra, ciasto w paski, ciasto prl, ciasto u mamy, ciasto z oranżadą, smaki dzieciństwa, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
Tortownica 26 cm:
* mąka pszenna- 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki (na później- po podzieleniu ciasta na 2 części)
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* olej- 1 szklanka
* oranżada*- 1 szklanka
* jajka- 5 szt. (białka i żółtka oddzielnie)
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* kakao- 2 czubate łyżki
* kilka kropli aromatu pomarańczowego

Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, białka zaś ubić na sztywno.
Ciągle mieszając, do żółtek z cukrem pomału wlać olej, następnie oranżadę, aromat pomarańczowy, kolejno przesiać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto podzielić na 2 części (wyjdzie około 1,5 litra więc masę rozlać po 750 ml)- do jednej wmieszać kakao, a do drugiej mąkę.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką.
Łyżkę (najlepiej chochelką lub łyżką do sosu) jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią wlać chochelkę ciemnego ciasta- wlewać tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Ostudzić.
Smacznego! 😋

* zamiast oranżady można użyć Fantę/Mirindę, które dodatkowo swoim smakiem wzmocnią aromat pomarańczowy, może być też woda gazowana.
ciasto zebra, ciasto w paski, ciasto prl, ciasto u mamy, ciasto z oranżadą, smaki dzieciństwa, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
ciasto zebra, ciasto w paski, ciasto prl, ciasto u mamy, ciasto z oranżadą, smaki dzieciństwa, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
ciasto zebra, ciasto w paski, ciasto prl, ciasto u mamy, ciasto z oranżadą, smaki dzieciństwa, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)