29 gru 2014

Pieczeń z szynką szwarcwaldzką

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.
Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)
W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.
Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna.
Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.


pieczeń rzymska, pieczeń z indyka, pieczeń z mięsa, klops z mięsa, klops mięsny, pieczeń bez jajka, pieczeń na płatkach, pieczeń z płatkami, domowa wędlina, przekąski na imprezę, dania na imprezę, szynka szwarcwaldzka, pieczeń z szynką, kraina miodem płynąca
* pierś z indyka- 500 g
* szynka szwarcwaldzka- 50 g
* płatki jęczmienne- 1 szklanka
* cebula- 1 szt.
* bulion- 1/2 szklanki
* przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku


Pierś z indyka zmielić razem z szynką, cebulą i czosnkiem.
Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać.
Masę przełożyć do aluminiowej keksówki i odstawić do lodówki na noc.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec mięso przez około 60 minut (jeżeli zbyt mocno będzie się rumienić, to przykryć folią aluminiową).

Smacznego! :)

pieczeń rzymska, pieczeń z indyka, pieczeń z mięsa, klops z mięsa, klops mięsny, pieczeń bez jajka, pieczeń na płatkach, pieczeń z płatkami, domowa wędlina, przekąski na imprezę, dania na imprezę, szynka szwarcwaldzka, pieczeń z szynką, kraina miodem płynąca

pieczeń rzymska, pieczeń z indyka, pieczeń z mięsa, klops z mięsa, klops mięsny, pieczeń bez jajka, pieczeń na płatkach, pieczeń z płatkami, domowa wędlina, przekąski na imprezę, dania na imprezę, szynka szwarcwaldzka, pieczeń z szynką, kraina miodem płynąca

pieczeń rzymska, pieczeń z indyka, pieczeń z mięsa, klops z mięsa, klops mięsny, pieczeń bez jajka, pieczeń na płatkach, pieczeń z płatkami, domowa wędlina, przekąski na imprezę, dania na imprezę, szynka szwarcwaldzka, pieczeń z szynką, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
28 gru 2014

Imprezowa mieszanka Dukkah

Szykujesz romantyczną kolację w domu, bądź organizujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich znajomych czymś niebanalnym, wyjątkowym w smaku, a przy tym nieskomplikowanym?
To wystarczy kupić bagietkę, ulubioną oliwę oraz kilka ziół, przypraw i orzechów, by przygotować Dukkah*, czyli wywodzącą się z Egiptu, intensywnie aromatyczną mieszankę, którą uprzednio się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.
Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.
Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :)


dukkah, duqqa, duka, dakka, przyprawy, mieszanka przypraw, mieszanka egipska, mieszanka z egiptu, przekąski na sylwestra, przekąski na imprezę, przekąski na kolację, romantyczna kolacja, kraina miodem płynącaIlość dla 5-6 osób:
* orzechy laskowe- 1 szklanka
* migdały- 1/2 szklanki
* słonecznik- 3 łyżki
* sezam- 2 łyżki
* suszona mięta- 2 łyżki
* nasiona kminu- 1 łyżka
* nasiona kolendry- 1 łyżka
* sól- szczypta

Dodatkowo:
* oliwa
* bagietka

Orzechy laskowe wsypać na suchą patelnię i prażyć, do momentu zarumienienia się skórki i jej pękania, a następnie wysypać orzechy na ściereczkę i pocierać o siebie- w celu pozbycia się skórki (nie trzeba robić tego dokładnie).

Kolejno na patelni prażyć migdały obrane ze skórki (zalać wrzącą wodą i po około 5 minutach skórkę ściągnąć), następnie słonecznik razem z sezamem, kminem i kolendrą.
Wszystkie składniki wsypać do robota kuchennego i zmiksować pulsacyjnie (to ważne, bo inaczej powstanie oleista masa!).
Można też się pobawić moździerzem i ucierać ręcznie.
Moczyć bagietkę w oliwie, a następnie w Dukkah.

Smacznego!

dukkah, przyprawy, mieszanka przypraw, mieszanka egipska, mieszanka z egiptu, przekąski na sylwestra, przekąski na imprezę, dakka, duka, duqqa, przekąski na kolację, romantyczna kolacja, kraina miodem płynąca

dukkah, przyprawy, mieszanka przypraw, mieszanka egipska, mieszanka z egiptu, przekąski na sylwestra, przekąski na imprezę, duka, dakka, duqqa, przekąski na kolację, romantyczna kolacja, kraina miodem płynąca

* Moja wersja Dukkah jest modyfikacją przepisu 'Annabel Langbein- kuchnia w stylu wolnym'. 
CZYTAJ DALEJ
27 gru 2014

Likier a la Malibu

W zeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego, a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku.
Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem, ale jak preferujecie mocniejsze alkohole, to można zrobić z whisky czy nawet spirytusem :)
Jak weźmiecie się już dzisiaj lub jutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))

kier malibu, domowe malibu, domowy likier, likier kokosowy, domowy alkohol, kraina miodem płynąca, wiórki kokosowe, pulpa kokosowa









900 ml Malibu:
* rum- 350 ml
* wiórki- 200 g
* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)
* cukier- 1 szklanka
* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki

Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.
Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając, aż do jego rozpuszczenia i ostudzić.
Do garnka z mlekiem wlać rum z wiórkami, zmiksować blenderem (można pominąć), a następnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki.
Wstrząsnąć przed polaniem.

Na zdrowie! :)

kier malibu, domowe malibu, domowy likier, likier kokosowy, domowy alkohol, kraina miodem płynąca, wiórki kokosowe, pulpa kokosowa
kier malibu, domowe malibu, domowy likier, likier kokosowy, domowy alkohol, kraina miodem płynąca, wiórki kokosowe, pulpa kokosowa

* pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę.

CZYTAJ DALEJ
23 gru 2014

Tosty francuskie z sosem owocowym

Dzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!!
Są tacy?! ;)
Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką.
Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie mogę zająć się smażeniem chleba, a potem powoli delektować się ich smakiem...
Tosty są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne!
Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.


tosty francuskie, tosty na słodko, chleb maczany w mleku, przepisy na śniadanie, chleb na mleku, sos owocowy, sos z owoców, kisiel owocowy, kraina miodem płynąca
2-3 porcje
Tosty:
* chleb- 6 kromek
* mleko- szklanka
* jajko- 1 szt.
* cukier- 2 łyżki
* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)
* masło klarowane- do smażenia
* ricotta- opcjonalnie

Sos owocowy:
* dowolne owoce- 150 g
* woda- 1/3 szklanki
* cukier- 2 łyżki
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczka


Tosty:
W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.
Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.

Sos owocowy:
Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.
Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.
Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.
Gorącym sosem polać tosty.

Smacznego! :)


tosty francuskie, tosty na słodko, chleb maczany w mleku, przepisy na śniadanie, chleb na mleku, sos owocowy, sos z owoców, kisiel owocowy, kraina miodem płynąca

tosty francuskie, tosty na słodko, chleb maczany w mleku, przepisy na śniadanie, chleb na mleku, sos owocowy, sos z owoców, kisiel owocowy, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
19 gru 2014

Bakaliowe 'lizaki' dla dorosłych

Te cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.
Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) 
Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)
Gotowe w kilka minut: wystarczy zmielić bakalie, które uprzednio należy namoczyć w rumie, ulepić kulkę, obtoczyć w czekoladzie i gotowe.
W wersji dla dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)
Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)

bakaliowe lizaki, bakaliowe kulki, kulki z bakalii, bakalie w czekoladzie, lizaki w czekoladzie, kulki w czekoladzie, lizaki dla dorosłych, kulki dla dorosłych, deser dla dorosłych, ciastka dla dorosłych, ciastka z rumem, kraina miodem płynąca, cake pops, cake popsy, cake pops z bakalii,* migdały- 50 g*
* orzechy laskowe- 50 g*
* suszone śliwki- 1/2 szklanki
* suszona żurawina- 1/2 szklanki
* rum- 1 łyżka
* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki
* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)
* olej- 1 łyżka
* patyczki do lizaków- opcjonalnie


Suszone śliwki z żurawiną zalać rumem i odstawić na 15 minut.
W międzyczasie zmielić migdały wraz z orzechami laskowymi (niekoniecznie dokładnie i odłożyć 2 łyżki) i dorzucić do nich zalane rumem śliwki i żurawinę oraz wsypać przyprawę do piernika i całość ponownie zmiksować.
Z masy formować kulki, które należy przykryć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, zamoczyć w niej patyczek, wbić go w kulkę i następnie zamoczyć w czekoladzie całą kulkę.
Posypać odłożonymi orzechami/płatkami migdałowymi.
Odstawić do stężenia w lodówce.

Smacznego!


bakaliowe lizaki, bakaliowe kulki, kulki z bakalii, bakalie w czekoladzie, lizaki w czekoladzie, kulki w czekoladzie, lizaki dla dorosłych, kulki dla dorosłych, deser dla dorosłych, ciastka dla dorosłych, ciastka z rumem, kraina miodem płynąca, cake pops, cake popsy, cake pops z bakalii,

bakaliowe lizaki, bakaliowe kulki, kulki z bakalii, bakalie w czekoladzie, lizaki w czekoladzie, kulki w czekoladzie, lizaki dla dorosłych, kulki dla dorosłych, deser dla dorosłych, ciastka dla dorosłych, ciastka z rumem, kraina miodem płynąca, cake pops, cake popsy, cake pops z bakalii,

* Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut, a następnie usunąć skórkę. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, wysypać na ręcznik i 'pocierać' o siebie, w celu pozbycia się skórki

CZYTAJ DALEJ
12 gru 2014

Choinkowe deserniczki w czekoladzie

Desernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny.
Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :)))
Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))


sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z białej czekolady, sernik w polewie czekoladowe, sernik świąteczny, sernik na boże narodzenie, sernik choinka, desernik, sernik z mascarpone, sernik bez twarogu, oszukany sernik, deser z czekolady, deser z czekoladą, deser czekoladowy, biała czekolada, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca, deser w waflu, wafel, choinka świąteczna, choinka z czekolady, kolorowa posypkaNadzienie:
* biała czekolada- 50 g
* mascarpone- 200 g
* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki
* woda- 2 łyżki
* żurawina suszona- 1/3 szklanki

Dodatkowo:
* polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka)
* wafle- 6 szt.
* kolorowa posypka

Nadzienie:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone.
W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia.
Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady.
Na koniec żelatynę połączyć z masą.
Dodać żurawinę i wymieszać.

Polewa czekoladowa:
Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

Składanie:
Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam do kubka- do góry spodem). 
Kiedy już masa stężeje, wafle ułożyć na płaskiej powierzchni, polać czekoladą i ozdobić posypką.

Smacznego! :)


sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z białej czekolady, sernik w polewie czekoladowe, sernik świąteczny, sernik na boże narodzenie, sernik choinka, desernik, sernik z mascarpone, sernik bez twarogu, oszukany sernik, deser z czekolady, deser z czekoladą, deser czekoladowy, biała czekolada, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca, deser w waflu, wafel, choinka świąteczna, choinka z czekolady, kolorowa posypka

sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z białej czekolady, sernik w polewie czekoladowe, sernik świąteczny, sernik na boże narodzenie, sernik choinka, desernik, sernik z mascarpone, sernik bez twarogu, oszukany sernik, deser z czekolady, deser z czekoladą, deser czekoladowy, biała czekolada, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca, deser w waflu, wafel, choinka świąteczna, choinka z czekolady, kolorowa posypka

sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z białej czekolady, sernik w polewie czekoladowe, sernik świąteczny, sernik na boże narodzenie, sernik choinka, desernik, sernik z mascarpone, sernik bez twarogu, oszukany sernik, deser z czekolady, deser z czekoladą, deser czekoladowy, biała czekolada, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca, deser w waflu, wafel, choinka świąteczna, choinka z czekolady, kolorowa posypka

sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z białej czekolady, sernik w polewie czekoladowe, sernik świąteczny, sernik na boże narodzenie, sernik choinka, desernik, sernik z mascarpone, sernik bez twarogu, oszukany sernik, deser z czekolady, deser z czekoladą, deser czekoladowy, biała czekolada, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca, deser w waflu, wafel, choinka świąteczna, choinka z czekolady, kolorowa posypka

CZYTAJ DALEJ
11 gru 2014

Orientalna grochówka z pomidorami

Rozgrzewająca, aromatyczna, gęsta i sycąca- czyli idealna, a wręcz obowiązkowa do zaserwowania sobie oraz rodzince w te mroźne dni- zupa grochowa z dodatkiem smażonej marchewki i pomidorów, z lekką nutą imbiru oraz kolendry.
Zupę przygotowałam na warzywnym wywarze, a dla mięsożerców- jak najbardziej można przygotować zupę na rosole, z dodatkiem mięsa czy ulubionej kiełbaski.
Jedna z pyszniejszych zup, jak ocenił mój P. (a to baaardzo wymagający typ, który za zupami zbytnio nie przepada!;) ), co mnie bardzo cieszy, bo mam w planach robić ją częściej, gdyż do końca zimy dalej niż bliżej, a solidna porcja rozgrzewacza każdemu się przyda- Wam również :)))


 zupa grochowa, grochówka, grochowa z pomidorami, grochówka z pomidorami, orientalna zupa grochowa, orientalna zupa grochówka, zupa wegetariańska, groch połówki, groch żółty, strączki, kraina miodem płynąca,* groch połówki- 1 szklanka
* pomidory krojone- 1 szklanka
* marchew- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* bulion warzywny- 1 litr
* imbir starty- 1 łyżka
* kolendra suszona- 1/4 łyżeczki
* suszona papryczka chili- 1/4 łyżeczki
* ziele angielskie- 4 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* pieprz, sól- do smaku
* olej do smażenia

Do garnka z bulionem wsypać groch, ziele angielskie oraz listek laurowy i gotować przez 20 minut (z czego 10 minut bez przykrycia).
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut.
Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem i przelać do garna z grochem.
Gotować przez około 10-15 minut (lub do miękkości grochu).
Doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili.

Smacznego! :)


zupa grochowa, grochówka, grochowa z pomidorami, grochówka z pomidorami, orientalna zupa grochowa, orientalna zupa grochówka, zupa wegetariańska, groch połówki, groch żółty, strączki, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
3 gru 2014

Wyjątkowa polewa do piernika

Mam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!
Polewa jest gęsta i bardzo dobrze zastyga, a w czekoladowym smaku delikatnie przebijają się powidła śliwkowe, które nadają lekkiej kwaskowatości- i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak.
Przepis warty wypróbowania więc zachęcam do przygotowania!😊
polewa czekoladowa, polewa z czekolady, polewa do ciasta, polewa do piernika, święta bożego narodzenia, boże narodzenie, wypieki na boże narodzenie, ciasta na boże narodzenie, wigilia piernik, piernik świąteczny, polewa z powidłami, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
TOP