Jogurtowe pancakes ze szpinakiem

Ostatnio szpinak (klik do przepisów) rządzi w Krainie, zatem i tym razem nie będzie inaczej i serwuję dla Was jogurtowe pancakes- w szpinakowej wariacji, oczywiście 😉
Nie są tak puchate jak te amerykańskie (jeżeli jednak chcesz takie, to można białka ubić oddzielnie, a wtedy uzyskasz napuszone placki!), a bardziej 'zwarte' w konsystencji, ale przede wszystkim liczy się smak, a te są naprawdę wyśmienite!
I tak jak pisałam przy naleśnikach czy kopytkach, że smak szpinaku kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki apetyczny, pastelowo-zielony kolor!
Na leniwe śniadanie, podwieczorek czy kolację, jak również z dowolnymi dodatkami- wyśmienite! 😋
jogurtowe placki ze szpinakiem, jogurtowe pancakes, pancakes na jogurcie, placki na jogurcie, placki ze szpinakiem, pancakes ze szpinakiem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
Około 30 szt.
400 g jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej
80 g świeżego szpinaku
2 jajka*
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Świeży szpinak dokładnie zmiksować z jogurtem, połączyć z jajkami, cukrem oraz solą.
Mąkę przesiać z proszkiem do mieszanki szpinakowej, wymieszać.
Na rozgrzanej patelni wylewać po 1 łyżce masy, a kiedy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza- przewrócić na drugą stronę.
Smacznego! :)
jogurtowe placki ze szpinakiem, jogurtowe pancakes, pancakes na jogurcie, placki na jogurcie, placki ze szpinakiem, pancakes ze szpinakiem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
jogurtowe placki ze szpinakiem, jogurtowe pancakes, pancakes na jogurcie, placki na jogurcie, placki ze szpinakiem, pancakes ze szpinakiem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
* aby uzyskać bardziej pulchne pancakes wystarczy białka ubić oddzielnie, a potem delikatnie wmieszać w ciasto.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)