Zupa peperonata z cheddarem- z pieczonej papryki i pomidorów

Pieczona, dojrzała papryka oraz soczyste pomidory w duecie, pod postacią pysznej i aromatycznej zupy krem.
Posypana odrobiną tartego sera cheddar oraz podana dodatkowo z chrupiącymi grzankami serowymi smakuje jeszcze lepiej 👌
zupa z pieczonej papryki, zupa z pomidorów, zupa paprykowa, zupa pomidorowa, zupa pomidorowo paprykowa, zupa peperonata, pieczona papryka, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
1,2 litra rosołu
3 duże papryki czerwone
1/2 kg pomidorów malinowych
25 g masła klarowanego
1 ząbek czosnku
szczypta soli oraz cukru trzcinowego
około 40 g sera cheddar
1 bagietka

Papryki przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec w 200 stopniach przez około 30 minut, aż skórka się mocno spiecze.
Upieczone papryki przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią i odstawić na 15 minut, kolejno obrać ze skórki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem sprasowanego ząbku czosnku.
Kiedy soki lekko się zredukują (nie odparowywać do końca!), dodać paprykę, przesmażyć razem 5 minut.
Warzywa przełożyć do wrzącego rosołu, zagotować i zmiksować.
Podawać z bagietką zapieczoną z cheddarem i dodatkowo wierzch zupy posypać startym serem.
Smacznego!
zupa z pieczonej papryki, zupa z pomidorów, zupa paprykowa, zupa pomidorowa, zupa pomidorowo paprykowa, zupa peperonata, pieczona papryka, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
zupa z pieczonej papryki, zupa z pomidorów, zupa paprykowa, zupa pomidorowa, zupa pomidorowo paprykowa, zupa peperonata, pieczona papryka, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Teraz kiedy pomidory i papryka są najlepsze, ta zupa musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Kraina na Instagramie