Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem- bez jajek!

Ostatnio to moje ulubione ciasto- puszyste, mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera.
Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek!
Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu), a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne.
Polecam!
ciasto z rabarbarem, placek z rabarbarem, ciasto z budyniem, placek z budyniem, ciasto z owocami i budyniem, wilgotne ciasto, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin


blaszka 20 x 20 cm:
200 g rabarbaru (1-2 łodyżki)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

budyń:
1 i 1/3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru

Połowę mleka zagrzać, a w drugiej połowie wymieszać budyń z cukrem, przelać do gorącego mleka i mieszać, aż powstanie gęsta masa. Ostudzić.
Mleko wymieszać z octem, olejem i ekstraktem waniliowym.
Przesiać mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem oraz sodą, dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników!
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Dużą łyżką nakładać porcje budyniu, a następnie pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!
ciasto z rabarbarem, placek z rabarbarem, ciasto z budyniem, placek z budyniem, ciasto z owocami i budyniem, wilgotne ciasto, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
ciasto z rabarbarem, placek z rabarbarem, ciasto z budyniem, placek z budyniem, ciasto z owocami i budyniem, wilgotne ciasto, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
ciasto z rabarbarem, placek z rabarbarem, ciasto z budyniem, placek z budyniem, ciasto z owocami i budyniem, wilgotne ciasto, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
ciasto z rabarbarem, placek z rabarbarem, ciasto z budyniem, placek z budyniem, ciasto z owocami i budyniem, wilgotne ciasto, ciasto bez jajek, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
Inspiracja: Wegan Nerd

Komentarze