28 lut 2015

Jagodowa pasta

Najkrótszy przepis, z jeszcze krótszym opisem przygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :)))
Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona syropem z agawy i podana na kromce chleba z owocami- pyszna, prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :)))
Polecam!


pasta jagodowa, pasta twarogowa, pasta jagodowa z twarogiem, twaróg z jagodami, pasta do chleba, pasta na kanapkę, fioletowa pasta, kolorowa pasta, kolorowe śniadanie, śniadanie dla dzieci, kraina miodem płynąca.* twaróg- 250 g
* jagody- szklanka
* syrop z agawy- 3 łyżki
* mango, awokado, maliny- dodatkowo

Twaróg wymieszać/zmiksować razem z jagodami i syropem z agawy.
Pastą posmarować chleb i ozdobić owocami.

Smacznego! :)

pasta jagodowa, pasta twarogowa, pasta jagodowa z twarogiem, twaróg z jagodami, pasta do chleba, pasta na kanapkę, fioletowa pasta, kolorowa pasta, kolorowe śniadanie, śniadanie dla dzieci, kraina miodem płynąca.


CZYTAJ DALEJ
25 lut 2015

Zapiekane cannelloni z parówkami

Parówki (tak, tak, od czasu do czasu je jadam) nie zawsze muszą być podane na śniadanie, można z nich również wyczarować bardzo smaczne i naprawdę ciekawe danie obiadowe :)
Moja propozycja, to parówki nadziane w rurki makaronowe i zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego oraz posypane rozpływającą się warstwą żółtego sera, czyli taka wersja De Lux ;)))
Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również naprawdę dobry smak!


makaron rurki, makaron conchiglioni, makaron nadziewany parówkami, zapiekany makaron z parówkami, makaron w sosie pomidorowym, parówki w sosie pomidorowym, zapiekanka makaronowa, parówki na obiad, kraina miodem płynąca.* rurki- 10 szt.
* parówki- 5 szt.*
* sok pomidorowy- 500 ml
* ogórki kiszone- 2 duże
* ser- 250 g
* czosnek- 1 ząbek
* bazylia suszona- 1 łyżeczka
* cukier trzcinowy- 1 łyżka
* sól pieprz- do smaku

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Rurki nadziać parówkami i przełożyć do naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem).
Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem.
Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego.
Doprawionym sokiem zalać makaron.
Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez 5 minut- aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Smacznego! :)


makaron rurki, makaron conchiglioni, makaron nadziewany parówkami, zapiekany makaron z parówkami, makaron w sosie pomidorowym, parówki w sosie pomidorowym, zapiekanka makaronowa, parówki na obiad, kraina miodem płynąca.

Wpis zawiera lokowanie produktu:

CZYTAJ DALEJ
21 lut 2015

Cytrynowa Delicja

Banalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :) 
Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek.
Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :)


ciasto cytrynowa delicja, ciasto z cytrynową galaretką, galaretka cytrynowa, ciasto biszkoptowe, biszkopt na budyniach, biszkopt z budyniem, ciasto cytrynowe, ciasto z dżemem, dżem cytrynowy, dżem Owocowa Rozkosz, rurki na torcie, rurki do ozdoby, słodkie ozdoby na ciasto, Słodki Świat, kraina miodem płynącaBiszkopt: 
* jajka- 5 dużych szt.
* mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki
* cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
* cukier waniliowy- 1 opakowanie
* budyń waniliowy- 2 opakowania

Dodatkowo:
* galaretka cytrynowa- 4 opakowania
* woda- 1,2 l
* 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki*
* czekolada mleczna- 100 g
* kremówka- 2 czubate łyżki
* 'mini-rurki'- do ozdobienia**
* herbata do nasączenia

Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę.
Podczas ubijania białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy.
Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając.
Na koniec przesiać mąkę oraz proszek budyniowy.
Na spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut.
Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić.

Dodatkowo:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
Kiedy już galaretka będzie gotowa, przełożyć ją na biszkopt (uprzednio nasączony herbatą i posmarowany dżemem).
W rondelku, na parze, roztopić czekoladę z dodatkiem kremówki, lekko przestudzić i wylać na galaretkę.
Ozdobić mini rurkami i włożyć do lodówki.

Smacznego! :)


ciasto cytrynowa delicja, ciasto z cytrynową galaretką, galaretka cytrynowa, ciasto biszkoptowe, biszkopt na budyniach, biszkopt z budyniem, ciasto cytrynowe, ciasto z dżemem, dżem cytrynowy, dżem Owocowa Rozkosz, rurki na torcie, rurki do ozdoby, słodkie ozdoby na ciasto, Słodki Świat, kraina miodem płynąca

ciasto cytrynowa delicja, ciasto z cytrynową galaretką, galaretka cytrynowa, ciasto biszkoptowe, biszkopt na budyniach, biszkopt z budyniem, ciasto cytrynowe, ciasto z dżemem, dżem cytrynowy, dżem Owocowa Rozkosz, rurki na torcie, rurki do ozdoby, słodkie ozdoby na ciasto, Słodki Świat, kraina miodem płynąca

Wpis zawiera lokowanie produktu:
www.owocowarozkosz.pl
** www.slodkiswiat.com

CZYTAJ DALEJ
20 lut 2015

Krem pieczarkowy z ryżem

Oto prosta i smaczna zupa krem, którą zna każdy- pieczarkowa.
Moja wersja jednak różni się od tradycyjnej tym, że zamiast ziemniaków serwuję ją z ryżem, a pieczarki najpierw podsmażam, gdyż wtedy zupa zyskuje na jeszcze głębszym smaku.
Jest gęsta i kremowa, dzięki zmiksowaniu całości i wtedy mam też pewność, że pietruszka nie będzie odłożona przez męża na bok :)
Bardzo smaczna jest również z makaronem, można zabielić lub nie i śmiało pokuście się o dodanie szczypty estragonu- nada on bardzo przyjemnego smaczku :)


zupa pieczarkowa, krem z pieczarek, zupa z pieczarek, krem pieczarkowy zupa-krem z pieczarek, zupa-krem pieczarkowa, pieczarki, kraina miodem płynąca, zupa z ryżem, zupa ryżowa, pieczarki smażone, ryż brązowy,* bulion warzywny- 1,5 litra
* marchewka- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* seler- mały kawałek
* pieczarki- 400 g
* cebula- 1 duża szt.
* czosnek- 1 ząbek
* ryż- 200 g
* listek laurowy, ziele angielskie
* pieprz, sól, chili, kurkuma, szczypta estragonu- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* koper- do posypania
* jogurt naturalny- do zabielenia

Ugotować ryż.
Do bulionu włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i zagotować.
W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, jak już będzie szklista, to dołożyć sprasowany czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć do momentu, aż puszczą sok- który należy odparować- i zaczną się rumienić.
Z zupy wyłowić zielę oraz listek laurowy.
Podsmażone pieczarki przełożyć do zupy i całość zmiksować.
Doprawić estragonem, chili oraz kurkumą i chwilę razem podgotować.
Na końcu doprawić solą oraz pieprzem, przelać na talerz, dodać ryż i ozdobić koprem oraz kleksem z jogurtu naturalnego.

Smacznego! :)

zupa pieczarkowa, krem z pieczarek, zupa z pieczarek, krem pieczarkowy zupa-krem z pieczarek, zupa-krem pieczarkowa, pieczarki, kraina miodem płynąca, zupa z ryżem, zupa ryżowa, pieczarki smażone, ryż brązowy,


CZYTAJ DALEJ
14 lut 2015

Maliny nadziane białym musem w polewie czekoladowej

Zniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową.
Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką.
Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu w polewie, ale...
... co tu więcej pisać, po prostu trzeba je zrobić, bo są niesamowicie smaczne! :)


maliny w czekoladzie, maliny nadziane czekoladą, deser z malinami, maliny z czekoladą, maliny, czekolada biała, czekolada mleczna, polewa czekoladowa, przekąska na jeden kęs, słodka przekąska, walentynki, kraina miodem płynąca* maliny- 300 g
* biała czekolada- 50 g
* mleczna czekolada- 100 g
* kremówka- 100 g
* kakao- do oprószenia (opcjonalnie)

Białą czekoladę z 1 czubatą łyżką kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Kremówkę (1 czubatą łyżkę odłożyć) ubić na sztywno i połączyć z roztopioną białą czekoladą.
Maliny ułożyć do góry otworem, napełnić białym kremem i odłożyć od zamrażalnika na 1 godzinę.
W międzyczasie czekoladę mleczną z odłożoną łyżką kremówki roztopić w kąpieli wodnej.
Wyjąc maliny, obtoczyć w polewie czekoladowej (pojedynczo wkładałam całą malinę do garnuszka z polewą i łyżką 'wyławiałam'), ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy czekoladowej (ja niestety nie czekałam zbytnio i polewa była lekko płynna, dlatego wyszły trochę 'rozciapane', następnym razem się postaram bardziej ;))
Dodatkowo można posypać kakao.

Smacznego! :)


maliny w czekoladzie, maliny nadziane czekoladą, deser z malinami, maliny z czekoladą, maliny, czekolada biała, czekolada mleczna, polewa czekoladowa, przekąska na jeden kęs, słodka przekąska, walentynki, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
13 lut 2015

Muszle z truskawkami zapiekane w budyniu kokosowym

Truskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :)
Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym i z dodatkiem żółtek oraz wzbogacony aromatycznymi przyprawami: wanilia, anyż oraz kardamon.
 Jeżeli jednak nie macie chęci na kokosowy smak, to zróbcie budyń na zwykłym mleku lub- w wersji dla leniuchów- zaserwujcie z kupnym budyniem.
Smaczny, o ciekawym smaku, sycący i... uroczy deser, który warto przygotować :)


budyń kokosowy, deser kokosowy, muszle zapiekane w budyniu kokosowym, muszle z truskawkami zapiekane w budyniu, zapiekany makaron z truskawkami, walentynki, mleko kokosowe, deser z truskawkami, kraina miodem płynąca, romantyczna kolacja we dwoje, romantyczna kolacja, deser na walentynki, domowy budyń
* muszle- 150 g
* truskawki- 6-7 sztuk
* mleko kokosowe- 500 ml
* żółtka- 5 szt.
* skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki
* cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego)
* anyż- 1 łyżeczka
* kardamon- 1/4 łyżeczki
* cynamon- do posypania
* migdały- do posypania

Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.

Truskawki pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w makaronowej muszli.
Mleko kokosowe połączyć z żółtkami, cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz anyżem i kardamonem.
Wlać do formy do zapiekania, ułożyć nadziane truskawkami muszle i całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-35 minut.
Gotowy deser posypać cynamonem.

Smacznego! :)



budyń kokosowy, deser kokosowy, muszle zapiekane w budyniu kokosowym, muszle z truskawkami zapiekane w budyniu, zapiekany makaron z truskawkami, walentynki, mleko kokosowe, deser z truskawkami, kraina miodem płynąca, romantyczna kolacja we dwoje, romantyczna kolacja, deser na walentynki, domowy budyń

budyń kokosowy, deser kokosowy, muszle zapiekane w budyniu kokosowym, muszle z truskawkami zapiekane w budyniu, zapiekany makaron z truskawkami, walentynki, mleko kokosowe, deser z truskawkami, kraina miodem płynąca, romantyczna kolacja we dwoje, romantyczna kolacja, deser na walentynki, domowy budyń

CZYTAJ DALEJ
12 lut 2015

Trufle z wiśnią na mleku skondensowanym

Trufle 'Brigadeiro'- narodowy, ulubiony i słodki przysmak brazylijczyków w postaci rozkosznych kuleczek, przygotowywanych z mleka skondensowanego, kakao oraz masła i- oryginalnie- obtoczonych w kakao.
U mnie w wersji z chili i miętą oraz dodatkowo nadziane wiśnią, która nadaje świeżości tym uroczym maleństwom i dzięki którym trufla nie jest taka słodka.
Z podanych proporcji wychodzi około 30 sztuk o wielkości orzecha włoskiego, czyli idealne na jeden kęs.
Banalnie proste do przygotowania, tak pięknie wyglądające i wybornie smakujące, że warto pokusić się o ich przygotowanie :)


brigadeiro, trufle czekoladowe, trufle z czekolady, słodkie kulki, kulki czekoladowe, praliny, walentynki, deser na walentynki, praliny czekoladowe, trufle nadziane owocami, praliny nadziane owocami, czekolada, wiśnie, kakao, kuleczki czekoladowe, kraina miodem płynąca, walentynki, mleko skondensowane, czekolada,* mleko skondensowane słodzone- puszka
* kakao- 3 czubate łyżki
* masło- 30 g
* mrożone wiśnie- 30 szt.
* suszona mięta + chili- do obtoczenia

Mleko skondensowane wraz z masłem oraz kakao gotować na małym ogniu.
Po około 12-15 minutach masa powinna zgęstnieć, a przy jej mieszaniu będzie odchodzić od dna, wtedy też należy odstawić garnek.
Masę lekko ostudzić (powinna być delikatnie ciepła).
Wysmarowanymi masłem dłońmi nabierać masę, lekko spłaszczyć, ułożyć na środku zamrożoną wiśnię, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mięcie z chili.
Odstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Smacznego! :)


brigadeiro, trufle czekoladowe, trufle z czekolady, słodkie kulki, walentynki, deser na walentynki, kulki czekoladowe, praliny, praliny czekoladowe, trufle nadziane owocami, praliny nadziane owocami, czekolada, wiśnie, kakao, kuleczki czekoladowe, kraina miodem płynąca, walentynki, mleko skondensowane, czekolada,

brigadeiro, trufle czekoladowe, trufle z czekolady, słodkie kulki, walentynki, deser na walentynki, kulki czekoladowe, praliny, praliny czekoladowe, trufle nadziane owocami, praliny nadziane owocami, czekolada, wiśnie, kakao, kuleczki czekoladowe, kraina miodem płynąca, walentynki, mleko skondensowane, czekolada,

CZYTAJ DALEJ
9 lut 2015

Ciasto Gorące Serce

Truskawkowe wnętrze z najprostszego ciasta ucieranego, z odrobiną chili dla pikanterii, otoczone czekoladowym i wilgotnym ciastem w typie brownie- tyle, że odrobinę lżejszym.
Ciasto troszkę pracochłonne, jednak nieskomplikowane w wykonaniu, ot cała filozofia polega na tym, by najpierw upiec wersję truskawkową, wykroić foremką odpowiedni wzór, zalać czekoladowym ciastem i całość upiec ponownie.
Wzór można dostosować do uroczystości, np. serce na Walentynki, kurczaczka na Wielkanoc, gwiazdę czy pierniczkowego stworka na Boże Narodzenie, kwiatka na Dzień Babci i Dziadka- ile uroczystości tyle możliwości :)
Końcowy efekt na pewno zaskoczy Was, nie tylko pięknym wyglądem, ale i idealną kombinacją smaków, bo nie od dziś wiadomo, że truskawki kochają się z czekoladą i chilli :)))


brownie czekoladowe, ciasto z sercem, ciasto na walentynki, wzór w cieście, ciasto ze wzorem, ciasto ze wzorem w środku, truskawkowe ciasto, truskawkowe serce, deser na walentynki, kraina miodem płynącaCiasto truskawkowe*:
* mąka pszenna- 180 g
* jajka- 2 sztuki
* cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
* olej- 1/2 szklanki
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* aromat truskawkowy**- 1 łyżeczka
* suszona chili- 1/2 łyżeczki
* barwnik czerwony

Ciasto czekoladowe:
* czekolada gorzka- 200 g
* masło- 180 g
* mąka- 120 g
* cukier- 3/4 szklanki
* jajka- 3 szt.
* proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
* ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* czekolada mleczna- 80 g
* kakao- 1 łyżka
* mleko- 3 łyżki
* truskawki- do ozdoby

Ciasto truskawkowe:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Małym strumieniem, ciągle mieszając, wlać olej oraz ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz chili i przesiać do masy, wymieszać.
Na koniec dodać barwnik.
Masę przelać do silikonowej lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówkę o wymiarach 22x10 cm.
Piec przez 25-30 minut.
Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na plastry o grubości 2 cm, z których należy wykroić wzór foremką.
Wzory ułożyć w tej samej keksówce, w której piekło się ciasto.

Ciasto czekoladowe:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło rozpuścić razem z czekoladą na bardzo małym ogniu i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z maślano-czekoladową masą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.
Całość wymieszać i przelać do keksówki wypełnionej wyciętym wzorem i uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec przez 25 minut (ciasto nie powinno oblepiać patyczka, ale będzie wilgotne).

Dodatkowo:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kakao oraz mlekiem.
Lekko przestudzić i polać gotowe ciasto.
Ozdobić truskawkami.

Smacznego! :)


brownie czekoladowe, ciasto z sercem, ciasto na walentynki, wzór w cieście, ciasto ze wzorem, ciasto ze wzorem w środku, truskawkowe ciasto, truskawkowe serce, deser na walentynki, kraina miodem płynąca

brownie czekoladowe, ciasto z sercem, ciasto na walentynki, wzór w cieście, ciasto ze wzorem, ciasto ze wzorem w środku, truskawkowe ciasto, truskawkowe serce, deser na walentynki, kraina miodem płynąca

* tylko nie wyrzucajcie resztek wykrojonego ciasta, można wykorzystać je np. jako kruszonkę na polewę- zamiast zdobić truskawkami- albo zrobić bajaderki.
** aromat truskawkowy ciężko jest dostępny w sklepach więc można zamienić na inny np. rumowy.

CZYTAJ DALEJ
4 lut 2015

Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym

Mój ulubiony sernik (który w końcu doczekał się premiery na blogu), nie dość, że czekoladowy to na pysznym mleku skondensowanym, puszysty, lekki, przede wszystkim nie za słodki (serio!), rozpływający się w ustach i naprawdę przepyszny!
Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym krokancie, który nadaje ciekawego smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :)
Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet i bez polewy!
Mam nadzieję, że ten sernik na stałe zagości na Waszym stole, jak dla mnie- na dzień dzisiejszy- jest on number one ;)))

sernik czekoladowy, sernik czekoladowy na mleku skondensowanym, sernik czekoladowy z mlekiem słodzonym, sernik gotowany, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z czekoladą, sernik z serem z wiaderka, sernik z twarogiem, sernik z orzechami, orzechowa posypka, krokant orzechowy, krokant z orzechów, sernik z miętą, kraina miodem płynąca, dukkahSernik czekoladowy:
* twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg
* mleko skondensowane słodkie- 400 ml
* jajka- 4 szt.
* czekolada gorzka- 100 g
* wanilia- 1 laska

Polewa czekoladowa:
* czekolada mleczna- 100 g
* kakao- 1 czubata łyżka
krokant- do posypania

Sernik czekoladowy:
Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i wymieszać z czubatą łyżką twarogu.
Twaróg połączyć z mlekiem skondensowanym, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, jajkami oraz czekoladą- mieszać tylko do połączenia składników (by niepotrzebnie napowietrzyć sernik).
Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta.
Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty.
Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z kakao, polać boki sernika, a następnie posypać krokantem.

Smacznego! :)


sernik czekoladowy, sernik czekoladowy na mleku skondensowanym, sernik czekoladowy z mlekiem słodzonym, sernik gotowany, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z czekoladą, sernik z serem z wiaderka, sernik z twarogiem, sernik z orzechami, orzechowa posypka, krokant orzechowy, krokant z orzechów, sernik z miętą, kraina miodem płynąca, dukkah

sernik czekoladowy, sernik czekoladowy na mleku skondensowanym, sernik czekoladowy z mlekiem słodzonym, sernik gotowany, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z czekoladą, sernik z serem z wiaderka, sernik z twarogiem, sernik z orzechami, orzechowa posypka, krokant orzechowy, krokant z orzechów, sernik z miętą, kraina miodem płynąca, dukkah


CZYTAJ DALEJ
3 lut 2015

Zupa strączkowa

Bardzo syta i pożywna zupa, którą robi się ekspresowo- o ile pokusicie się o fasolę z puszki :)
I w przypadku tej zupy warto zrezygnować z przygotowywania jej na mięsie, gdyż dostateczną ilość białka dostarczają nam strączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :)
Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie.
Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :)))


zupa strączkowa, zupa z fasolą, zupa z soczewicą, zupa fasolowa, zupa soczewicowa, zupa rozgrzewająca, zupa wegetariańska, kraina miodem płynąca* bulion warzywny- 1 litr
* marchewka- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* por- 1/2 szt.
* cebula- 1 duża
* koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki
* soczewica czerwona- 1/2 szklanki
* czerwona fasola- mała puszka
* biała fasola- mała puszka
* fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona)
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz
* olej- do smażenia

Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie.
W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą.
Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy.
Na koniec dodać fasolkę szparagową, białą i czerwoną fasolę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili do smaku  i podgotować całość około 1 minutę.
Posypać świeżą kolendrą.

Smacznego! :)


zupa strączkowa, zupa z fasolą, zupa z soczewicą, zupa fasolowa, zupa soczewicowa, zupa rozgrzewająca, zupa wegetariańska, kraina miodem płynąca

zupa strączkowa, zupa z fasolą, zupa z soczewicą, zupa fasolowa, zupa soczewicowa, zupa rozgrzewająca, zupa wegetariańska, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
2 lut 2015

Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego.
Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki.
Prosty i nieskomplikowany deser, a podany z kieliszkiem wina zamieni zwykłą kolację w słodką i wyborną ucztę- a Walentynki już niedługo więc zapisujcie przepis! ;) 
Deser ten startował w konkursie na serwisie gotujmy.pl i... Kitchen Aid w najpiękniejszym (wiadomo, jak sama wybierałam, to dla mnie naj! :))- pastelowym niebieskim- kolorze jest mój!!! :)))


clafoutis, deser z francji, francuski deser, owoce w cieście, owoce zapiekane w cieście, owoce pod ciastem, ciasto z owocami, deser z owocami, ciasto z wiśniami, deser z wiśniami, wiśnie w cieście, kraina miodem płynąca, deser na walentynki, kolacja we dwoje, deser na kolację, przepis walentynkowy, kitchen aid, gotujmy.pl, konkurs,3-4 porcje:
* mąka pszenna- 130 g
* cukier trzcinowy- 100 g
* jajka- 4 szt.
* kremówka- 4 czubate łyżki
* wiśnie- 200 g
* laska wanilii- 1 szt.
* płatki migdałowe- 30 g
* szczypta soli

Dodatkowo:
* masło- 1 łyżka
* cukier puder- do oprószenia

Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, a białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
Do masy żółtkowej dodać laskę wanilii, kremówkę oraz przesianą mąkę i całość wymieszać.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą.
Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy.
Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.
Piec 35 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :)

clafoutis, deser z francji, francuski deser, owoce w cieście, owoce zapiekane w cieście, owoce pod ciastem, ciasto z owocami, deser z owocami, ciasto z wiśniami, deser z wiśniami, wiśnie w cieście, kraina miodem płynąca, deser na walentynki, kolacja we dwoje, deser na kolację, przepis walentynkowy, kitchen aid, gotujmy.pl, konkurs,

clafoutis, deser z francji, francuski deser, owoce w cieście, owoce zapiekane w cieście, owoce pod ciastem, ciasto z owocami, deser z owocami, ciasto z wiśniami, deser z wiśniami, wiśnie w cieście, kraina miodem płynąca, deser na walentynki, kolacja we dwoje, deser na kolację, przepis walentynkowy, kitchen aid, gotujmy.pl, konkurs,

CZYTAJ DALEJ
TOP