Pieczone pomidory z czosnkiem, miodem i białym winem

Coś pysznego, mówię Wam!
Tak prosta potrawa, a jestem pewna, że skradnie Wasze serce- pomidory koktajlowe pieczone z dodatkiem czosnku, odrobiną miodu i białego wina, do tego porcja makaronu, na koniec odrobia dobrego sera i jest moc!
pieczone pomidory, pomidory z piekarnika, pomidory z czosnkiem, pomidory pieczone z winem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
3-4 porcje:
1 kg pomidorów koktajlowych
1 główka czosnku
6 łyżek oliwy
4 łyżki białego wina
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli i pieprzu

makaron spaghetti do podania
twardy ser opcjonalnie

Wymyte pomidorki przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwią, polać miodem, winem, sokiem z cytryny i doprawić szczyptą soli oraz pieprzu.
Pomidorki naciąć, aby nie pryskały podczas pieczenia.
Pomiędzy ułożyć główkę czosnku przekrojoną na pół.
Piec 30 minut w 200 stopniach.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem i twardym serem.
Nie zapomnij też o wykorzystaniu w potrawie upieczonego czosnku- wystarczy ścisnąć, a ząbki same wychodzą.
Smacznego!
pieczone pomidory, pomidory z piekarnika, pomidory z czosnkiem, pomidory pieczone z winem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
pieczone pomidory, pomidory z piekarnika, pomidory z czosnkiem, pomidory pieczone z winem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
pieczone pomidory, pomidory z piekarnika, pomidory z czosnkiem, pomidory pieczone z winem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin

Komentarze