28 wrz 2015

Zupa dyniowo - ziemniaczana

Zupa w postaci gęstego kremu na bazie dyni oraz ziemniaków, o bardzo subtelnym smaku, lekko rozgrzewająca (za sprawą czosnku, gałki muszkatołowej i papryczki chili), pożywna, a przy tym banalna i równie szybka w przygotowaniu- jak to bywa z zupami wegetariańskimi- oraz mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!).
Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :)
Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej jesieni króluje właśnie dynia!

zupa dyniowa, zupa ziemniaczana z dynią, zupa z dyni, krem dyniowy, krem warzywny, zupa jesienna, krem ziemniaczany, krem z ziemniaków, zupa dyniowo ziemniaczana, zupa wegetariańska, pomysł na dynię, pomysł na ziemniaki, kraina miodem płynąca

Zupa dyniowo - ziemniaczana:
* woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny)
* ziemniaki- 1/2 kg
* dynia hokkaido- 1/2 kg
* marchewka- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* suszona włoszczyzna- 2 łyżki
* olej ryżowy- do smażenia
* listek laurowy, ziele angielskie
* sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili- do smaku
koper- do posypania

Dodatkowo:
* boczek wędzony w plastrach- wedle uznania

Zupa krem:
Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować.
W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość do miękkości warzyw.
Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili.

Dodatkowo:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wysmażenia boczku.

zupa dyniowa, zupa ziemniaczana z dynią, zupa z dyni, krem dyniowy, krem warzywny, zupa jesienna, krem ziemniaczany, krem z ziemniaków, zupa dyniowo ziemniaczana, zupa wegetariańska, pomysł na dynię, pomysł na ziemniaki, kraina miodem płynąca

zupa dyniowa, zupa ziemniaczana z dynią, zupa z dyni, krem dyniowy, krem warzywny, zupa jesienna, krem ziemniaczany, krem z ziemniaków, zupa dyniowo ziemniaczana, zupa wegetariańska, pomysł na dynię, pomysł na ziemniaki, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
25 wrz 2015

Marchewkowe kąski w migdałach jako zdrowa słodycz

Marchewka jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, gdyż można z niej wyczarować mnóstwo fantastycznych dań, począwszy od prostych surówek i sałatek czy wybornie smakujących zup, kapitalna jest również jako dodatek do dań mięsnych (nie wspominając już o daniach wegetariańskich!), a skończywszy na aromatycznych i słodkich wypiekach oraz deserach!
Dziś marchewka gra główną rolę, tym razem jako zdrowa słodycz/przekąska w postaci marchewkowych kąsków, czyli słodkich i miękkich mini marchewek obtoczonych w cynamonowej panierce z chrupiących migdałów.
Jestem pewna, że taka przekąska na pewno Wam zasmakuje! :)

marchewkowe kąski, przekąska z marchewek, zdrowa przekąska dla dzieci, deser z marchewki, deser marchewkowy, marchewka w panierce, kraina miodem płynąca, marwitki,

* marchewki 'Marwitki'- 2 opakowania (300 g)
* cukier trzcinowy- 5 łyżek
* migdały pokruszone/zmiksowane- 4 łyżki
* mąka jasna orkiszowa- 2 czubate łyżki
* jajka- 2 szt.
* cynamon- 1 łyżka
* olej kokosowy (ew. ryżowy lub rzepakowy)- do smażenia

Mąkę, roztrzepane jaja oraz pokruszone migdały z dodatkiem cynamonu i 1 łyżki cukru umieścić oddzielnie w miseczkach.
Marchewkę ugotować al dente w wodzie z dodatkiem 4 łyżek cukru, odcedzić.
Olej rozgrzać.
Ugotowaną marchewkę obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajku, a na koniec w pokruszonych migdałach i smażyć do lekkiego zarumienienia.

Smacznego! :)

marchewkowe kąski, przekąska z marchewek, zdrowa przekąska dla dzieci, deser z marchewki, deser marchewkowy, marchewka w panierce, kraina miodem płynąca, marwitki,

marchewkowe kąski, przekąska z marchewek, zdrowa przekąska dla dzieci, deser z marchewki, deser marchewkowy, marchewka w panierce, kraina miodem płynąca, marwitki,

Twój zdrowy lunchbox z Marwit


CZYTAJ DALEJ
11:16

Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną

Szarlotka sypana*, to najprostszy jabłecznik (nawet prostszy niż ten 'Najprostszy 4-składnikowy'), który nie wymaga wyrabiania, ubijania czy miksowania, a jedyną trudnością jest obranie 1,5 kg jabłek, reszta to banał: wymieszane ze sobą suche składniki 'układamy' na zmianę ze startymi jabłkami, na koniec warstwa masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika.
Prościej się już chyba nie da, prawda?! :)
Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach...
Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania szczypty zdrowia ;)))

szarlotka sypana, jabłecznik sypany, proste ciasto jabłkowe, ciasto z jabłkami, wypieki z jabłkami, ciasto z otrębami, ciasto z kaszą manną, kraina miodem płynąca

* kasza manna- 1 szklanka
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie)
* cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka
* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
* cynamon- 1 płaska łyżka
* jabłka- 1,5 kg
* masło- 150 g
* płatki migdałowe- 2 łyżki

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Na spód małej, 23 cm tortownicy (wyłożonej papierem, a boki wysmarowane masłem i oprószone kaszą manną)- wysypać jedną część suchych składników, a na nią warstwę startych jabłek.
Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników.
Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Smacznego! :)

szarlotka sypana, jabłecznik sypany, proste ciasto jabłkowe, ciasto z jabłkami, wypieki z jabłkami, ciasto z otrębami, ciasto z kaszą manną, kraina miodem płynąca

szarlotka sypana, jabłecznik sypany, proste ciasto jabłkowe, ciasto z jabłkami, wypieki z jabłkami, ciasto z otrębami, ciasto z kaszą manną, kraina miodem płynąca

* przepis inspirowany książką 'Kuchnia Polska' Małgorzaty Caprari i lekko zmodyfikowany o dodatek otrębów i płatków migdałowych

CZYTAJ DALEJ
23 wrz 2015

Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami

Dziś ponownie danie jednogarnkowe w klimatycznym, jesiennym kolorze, tym razem z udkami kurczaka, marchewką, ziemniakami, pomidorami i grzybami, dzięki którym całe danie nabiera niezwykłego smaku i aromatu (dla jeszcze większego podkreślenia smaku grzybów można użyć bulion grzybowy- o ile używacie takie 'cuda'- zamiast wody).
Dania jednogarnkowe są świetne pod względem wygody i oszczędności czasu w ich przygotowaniu, jak również pod względem smaku, gdyż przesiąknięte są aromatem wszystkich użytych składników więc taki eintopf jest doskonałym pomysłem na prosty, bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny
 i zarazem elegancki obiad.
Polecam! :)

danie jednogarnkowe, eintopf z kurczakiem i warzywami, danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami, danie z grzybami, kurczak z grzybami, kurczak z piekarnika, kurczak pieczony w piekarniku, udka z piekarnika, danie jesienne, kolory jesieni, kraina miodem płynąca,

 * udka z kurczaka- 10 szt.
* marchewka- 400 g (użyłam mrożonej w wersji 'mini')
* ziemniaki- 3 duże
* pomidorki- 8-10 szt.
* grzyby- 120 g (użyłam suszonych)
* woda- 400 ml
* suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie)
* olej ryżowy- 3 łyżki
* sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania

Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki.
Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa.

Smacznego! :)

danie jednogarnkowe, eintopf z kurczakiem i warzywami, danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami, danie z grzybami, kurczak z grzybami, kurczak z piekarnika, kurczak pieczony w piekarniku, udka z piekarnika, danie jesienne, kolory jesieni, kraina miodem płynąca,

danie jednogarnkowe, eintopf z kurczakiem i warzywami, danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami, danie z grzybami, kurczak z grzybami, kurczak z piekarnika, kurczak pieczony w piekarniku, udka z piekarnika, danie jesienne, kolory jesieni, kraina miodem płynąca,


CZYTAJ DALEJ
21 wrz 2015

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską

Kolejne, proste danie makaronowe, kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz  Murzynkapaprykarzu czy zupy NIC), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą.
Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu zachwycający- podana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie...
... danie, które warto odkryć na nowo! :)

łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, makaron z kapustą i kiełbasą, dania z kapusty kiszonej, dania z kiełbaską, kraina miodem płynąca

Porcja dla 4 dorosłych osób:
* kapusta kiszona- 500 g*
* ulubiona kiełbasa- 200 g
* makaron typu łazanki- 200 g
* cebula- 1 szt.
* woda- 1 szklanka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie)
* olej- 4 łyżki
* ziele angielskie, listki laurowe
* sól, pieprz

Kapustę kiszoną poszatkować (jeżeli jest w dużych kawałkach), przełożyć do dużego garnka, dodać ziele oraz listki laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości (na małym ogniu, pod przykryciem).
Na rozgrzanym oleju zeszklić poszatkowaną cebulę z drobno pokrojoną kiełbaską, a następnie dodać do miękkiej kapusty i chwilę razem poddusić, żeby smaki się połączyły.
Ugotować makaron, przełożyć do kapusty, doprawić i wymieszać.

Smacznego! :)


łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, makaron z kapustą i kiełbasą, dania z kapusty kiszonej, dania z kiełbaską, kraina miodem płynąca

łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, makaron z kapustą i kiełbasą, dania z kapusty kiszonej, dania z kiełbaską, kraina miodem płynąca

* ja kapusty nigdy nie płuczę, gdyż uwielbiam jej kwaśny smak i w tym daniu również nie polecam jej płukania- potrawa straci na wyrazistości.

CZYTAJ DALEJ
19 wrz 2015

Eintopf z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami

Oto prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'.
Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób soczyste i miękkie.
Przepis godny polecenia, szczególnie na leniwe weekendy, by mieć więcej czasu dla siebie i dla rodziny :)

eintopf z kurczakiem, danie jednogarnkowe z kurczakiem, eintopf z mięsem i pieczarkami, jednogarnkowe z pieczarkami, prosty obiad, rodzinny obiad, kraina miodem płynąca, danie mięsne,

Ilość składników zależy od tego, dla ilu osób przygotowywany jest posiłek, tu- dla 3 dorosłych:
* filety z podudzia- 10 szt.* 
* pieczarki- 300 g
* pomidorki koktajlowe- 300 g
* ziemniaki- 3 duże
* cebula- 1 szt.
* bulion warzywny- 1,5 szklanki (ew. mięsny lub woda)
* olej- 1/4 szklanki
* papryka słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce
* sól, pieprz- do smaku

Z papryki, ziół prowansalskich, soli, pieprzu oraz oleju przygotować marynatę, zalać mięso, wmasować i odstawić na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni (termoobieg).
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, a pieczarki umyć i odkroić dłuższe ogonki.
W dużym, żaroodpornym naczyniu ułożyć mięso, pomiędzy ziemniaki i cebulę, a na górę pieczarki oraz pomidorki.
Całość podlać bulionem i przykryć (np. folią aluminiową).
Wstawić do piekarnika, pod przykryciem dusić 30 minut, a następnie odkryć i zapiekać około 10 minut.

Smacznego! :)


eintopf z kurczakiem, danie jednogarnkowe z kurczakiem, eintopf z mięsem i pieczarkami, jednogarnkowe z pieczarkami, prosty obiad, rodzinny obiad, kraina miodem płynąca, danie mięsne,

* polecam wybrać filety z podudzia, gdyż są o wiele bardziej soczyste niż piersi.

CZYTAJ DALEJ
17 wrz 2015

Ciasto dyniowe z orzechami włoskami i pomarańczowym akcentem

Bardzo szybkie i proste ciasto z dodatkiem startej, surowej dyni, nafaszerowane orzechami włoskimi, o miękkiej i wilgotnej konsystencji oraz niesamowitym aromacie, którego nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!).
Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki pomarańczowej...
Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :)
Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie, a przede wszystkim jak przyjemnie smakuje! :)

ciasto dyniowe, ciast z dynią, ciasto z dyni, pomysły na dynię, proste ciasto, ciasto na oleju, ciasto z olejem, orzechy włoskie, kraina miodem płynąca, ciasto z orzechami, ciasto pomarańczowe, ciasto z bakaliami,

* dynia- 2,5 szklanki
* mąka pszenna- 2,5 szklanki
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* olej- 1 szklanka
* orzechy włoskie- 1 szklanka
* jajka- 3 szt.
* aromat pomarańczowy- 1/2 łyżeczki
* przyprawy: cynamon- 1 łyżeczka oraz gałka muszkatołowa- 0,5 łyżeczki
* proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
* soda- 0,5 łyżeczki

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W misce jajka ubić z cukrem i przyprawami na jasną masę, wlać olej, aromat pomarańczowy, dodać startą dynię, orzechy i wymieszać.
W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem oraz sodą, przesypać do miski z dynią i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać na blaszkę (27x20 cm) posmarowaną masłem oraz oprószoną mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 25-30 minut.

Smacznego! :)

ciasto dyniowe, ciast z dynią, ciasto z dyni, pomysły na dynię, proste ciasto, ciasto na oleju, ciasto z olejem, orzechy włoskie, kraina miodem płynąca, ciasto z orzechami, ciasto pomarańczowe, ciasto z bakaliami,

ciasto dyniowe, ciast z dynią, ciasto z dyni, pomysły na dynię, proste ciasto, ciasto na oleju, ciasto z olejem, orzechy włoskie, kraina miodem płynąca, ciasto z orzechami, ciasto pomarańczowe, ciasto z bakaliami,

ciasto dyniowe, ciast z dynią, ciasto z dyni, pomysły na dynię, proste ciasto, ciasto na oleju, ciasto z olejem, orzechy włoskie, kraina miodem płynąca, ciasto z orzechami, ciasto pomarańczowe, ciasto z bakaliami,


CZYTAJ DALEJ
16 wrz 2015

Risotto z krewetkami, dynią i pestkami dyni

Risotto należy do moich ulubionych dań jednogarnkowych, nieskomplikowanych i szybkich w przygotowaniu, do których można wrzucić dosłownie wszystko, a efekt końcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem :)
Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią.
Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :)

risotto z dynią, risotto z krewetkami, ryż z dynią i krewetkami, dania z ryżem, dania z dynią, dania z krewetkami, kraina miodem płynąca

Porcja dla 3-4 osób
* ryż risotto- 1 szklanka
* bulion warzywny- 1 litr
* dynia- 350 g
* krewetki- 200 g
* białe, słodkie wino-150 ml
* cebula- 1 szt.
* masło- 50 g
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* świeży koper- do posypania
* ulubiony starty ser- do posypania (opcjonalnie) 

Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wsypać ryż, smażyć, aż będzie przeźroczysty, a następnie wlać wino.
Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu).
Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz krewetki.
Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem.
Posypać świeżym, posiekanym koprem oraz (opcjonalnie) startym serem.

Smacznego! :) 

risotto z dynią, risotto z krewetkami, ryż z dynią i krewetkami, dania z ryżem, dania z dynią, dania z krewetkami, kraina miodem płynąca

risotto z dynią, risotto z krewetkami, ryż z dynią i krewetkami, dania z ryżem, dania z dynią, dania z krewetkami, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
13 wrz 2015

Słodkie bułki mleczno-maślane

Dzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu.
Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku'.
Znakomite zarówno i na rozpoczęcie dnia- posmarowane np. masłem i dżemem- jak również fantastyczne do przegryzienia w szkole czy pracy.

domowe bułeczki maślane, bułeczki mleczne, bułki maślane, bułki mleczne, bułki z mlekiem w proszku, bułki na słodko, słodkie bułki śniadaniowe, bułeczki na śniadanie, drożdżowe bułeczki, bułki na drożdżach, pieczywo maślane, pieczywo z masłem, pieczywo z mlekiem w proszku, mleko w proszku, kraina miodem płynąca

7 bułeczek:
* mąka pszenna- 200 g
* masło- 100 g
* ciepła woda- 50 g
* mleko w proszku- 2 czubate łyżki
* drożdże- 2 g (pół łyżeczki)
* cukier trzcinowy- 2 łyżeczki
* sól- szczypta
* pokruszone migdały- 2 łyżki
* jajko- 1 małe
* mleko- 2 łyżki

Do miski wsypać suche składniki: mąkę, mleko w proszku, cukier oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g).
Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz odstawić na czas nagrzania się piekarnika na temperaturę 190 stopni.
W międzyczasie jajko roztrzepać z mlekiem.
Lekko napuszone bułeczki posmarować mieszanką z jajka i mleka i posypać pokruszonymi migdałami.
Piec około 15-17 minut.

Smacznego! :)

domowe bułeczki maślane, bułeczki mleczne, bułki maślane, bułki mleczne, bułki z mlekiem w proszku, bułki na słodko, słodkie bułki śniadaniowe, bułeczki na śniadanie, drożdżowe bułeczki, bułki na drożdżach, pieczywo maślane, pieczywo z masłem, pieczywo z mlekiem w proszku, mleko w proszku, kraina miodem płynąca

domowe bułeczki maślane, bułeczki mleczne, bułki maślane, bułki mleczne, bułki z mlekiem w proszku, bułki na słodko, słodkie bułki śniadaniowe, bułeczki na śniadanie, drożdżowe bułeczki, bułki na drożdżach, pieczywo maślane, pieczywo z masłem, pieczywo z mlekiem w proszku, mleko w proszku, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
11 wrz 2015

Najprostszy 4-składnikowy jabłecznik (bez glutenu i nabiału)

Jedno z najprostszych w przygotowaniu i szybkich ciast- biszkoptowe (w którym ubijane są całe jajka) o delikatnej, lekkiej i puszystej strukturze z dodatkiem połówek jabłka.
Ciasto jest ze zdrowej mąki jaglanej, którą można kupić gotową lub po prostu samodzielnie zmielić kaszę w młynku.
Od razu rozwieję również Wasze rozterki dotyczące kaszy jaglanej i uwierzcie mi, że jej gorycz jest kompletnie niewyczuwalna, więc naprawdę nie obawiajcie się o smak!
Jabłka można zamienić np. na śliwki- których teraz pod dostatkiem- a co do aromatu, to można poeksperymentować i użyć innego lub całkowicie go pominąć, tak samo jak cynamon, którym został oprószony wierzch ciasta (jeżeli już zdecydujecie się na ten dodatek, to polecam cynamon wymieszać z cukrem pudrem, gdyż sam jest po prostu cierpki).
Musisz, po prostu musisz wypróbować ten genialny w swojej prostocie przepis!!! :) 

najprostszy jabłecznik, ciasto z jabłkami, ciasto jabłkowe, biszkopt z owocami, biszkopt bez mąki, biszkopt bez glutenu, zdrowy biszkopt, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto jaglane, biszkopt jaglany, kasza jaglana na słodko, kraina miodem płynąca

* kasza jaglana- 100 g (lub gotowa mąka jaglana)
* cukier- 100 g
* jajka- 5 szt.
* jabłka- 4 średnie
* ekstrakt waniliowy- 1 łyżka (opcjonalnie)
* cukier puder i szczypta cynamonu- do posypania (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Całe jajka ubić z cukrem oraz ekstraktem na bardzo puszystą i jasną masę.
Na koniec delikatnie łopatką wmieszać mąkę jaglaną.
Formę do ciasta (moja ma 27x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na całym spodzie poukładać jabłka przekrojone na pół (uprzednio wydrążyć gniazdo nasienne), a następnie zalać ciastem.
Piec 25-30 minut.

Smacznego! :)

najprostszy jabłecznik, ciasto z jabłkami, ciasto jabłkowe, biszkopt z owocami, biszkopt bez mąki, biszkopt bez glutenu, zdrowy biszkopt, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto jaglane, biszkopt jaglany, kasza jaglana na słodko, kraina miodem płynąca

najprostszy jabłecznik, ciasto z jabłkami, ciasto jabłkowe, biszkopt z owocami, biszkopt bez mąki, biszkopt bez glutenu, zdrowy biszkopt, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto jaglane, biszkopt jaglany, kasza jaglana na słodko, kraina miodem płynąca

najprostszy jabłecznik, ciasto z jabłkami, ciasto jabłkowe, biszkopt z owocami, biszkopt bez mąki, biszkopt bez glutenu, zdrowy biszkopt, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto jaglane, biszkopt jaglany, kasza jaglana na słodko, kraina miodem płynąca

Przepis na ten kapitalny biszkopt zaczerpnęłam z bloga Lawendowy Dom, ja tylko proporcjonalnie zwiększyłam składniki, dodałam ekstrakt, posypałam cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem oraz zrobiłam odwróconą wersję ciasta.

CZYTAJ DALEJ
10 wrz 2015

Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko

Kto powiedział, że kopytka muszą być podane w wersji wytrawnej i tylko na obiad? ;)
Można z nich również przygotować wersję deserową i podać np. z bakaliami, polać syropem czekoladowym lub kremowym sosem waniliowym, oprószyć aromatycznymi przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa.
Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam kopytka dyniowe, które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem).
Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych, marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- na słodką kolację idealny! :)

kopytka dyniowe, kluski z dyni, gnocchi, dania z dynią, dynia, dynia na słodko, deser z dyni, kraina miodem płynąca, deser z bakaliami, słodki dressing, miodowy dressing,

* kopytka- 300 g
* masło klarowane- 3 łyżki
* miód- 1 płaska łyżka
* sok z cytryny- 1 łyżka
* gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki
* cynamon- 1/3 łyżeczki
* orzechy włoskie- garść
* słonecznik- mała garść
* pistacje- mała garść

Na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik i przesypać do miseczki.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ozdobić pistacjami.

Smacznego! :)

kopytka dyniowe, kluski z dyni, gnocchi, dania z dynią, dynia, dynia na słodko, deser z dyni, kraina miodem płynąca, deser z bakaliami, słodki dressing, miodowy dressing,

kopytka dyniowe, kluski z dyni, gnocchi, dania z dynią, dynia, dynia na słodko, deser z dyni, kraina miodem płynąca, deser z bakaliami, słodki dressing, miodowy dressing,

CZYTAJ DALEJ
8 wrz 2015

Kopytka dyniowe okraszone cebulką na winie

Po kopytkach marchewkowych, wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym.
Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie.
Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie ich kieliszkiem z rozciągniętego ciasta, ale oczywiście można je przygotować tradycyjnie, czyli uformować wałek, lekko spłaszczyć i kroić.
Do dzieła! :)))

gnocchi dyniowe, gnocchi z dyni, gnocchi ziemniaczane, gnocchi z ziemniaków, kopytka ziemniaczane, kopytka dyniowe, kopytka z dyni, dania z dyni, dania z dynią, dania z ziemniaków, kluski, kraina miodem płynąca

Gnocchi dyniowe:
* ugotowane ziemniaki- 250 g
* dynia- 250 g
* mąka pszenna- 300 g (+ do podsypania)
* mąka ziemniaczana- 50 g
* jajko- 1 szt.
* szczypta soli

Cebula:
* cebula- 1 duża szt.
* olej ryżowy/masło klarowane- 3 łyżki
* wino białe, słodkie- 50 ml
* szczypta soli

Gnocchi dyniowe:
Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli i dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na 3-4 części, i każdą z nich- na oprószonej mąką stolnicy- dłońmi rozciągnąć tak, aby grubość ciasta miała około 7 mm, a następnie wykrawać kółeczka za pomocą kieliszka.
Wrzucać do wrzącej i lekko osolonej wody.
Gotować około 1-2 minuty od wypłynięcia

Cebula:
Cebulę pokroić w piórka, posolić i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Pod koniec wlać wino i odparować.

Smacznego! :)

gnocchi dyniowe, gnocchi z dyni, gnocchi ziemniaczane, gnocchi z ziemniaków, kopytka ziemniaczane, kopytka dyniowe, kopytka z dyni, dania z dyni, dania z dynią, dania z ziemniaków, kluski, kraina miodem płynąca

gnocchi dyniowe, gnocchi z dyni, gnocchi ziemniaczane, gnocchi z ziemniaków, kopytka ziemniaczane, kopytka dyniowe, kopytka z dyni, dania z dyni, dania z dynią, dania z ziemniaków, kluski, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
4 wrz 2015

Rajskie mleczko z kolorowymi galaretkami

Jeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;)  
Jego podstawą są tylko 3 składniki: niesłodzone mleko skondensowane, wspomniane już galaretki oraz żelatyna, nawet nie ma potrzeby dodatkowo słodzić, gdyż samo mleko oraz galaretki nadają słodyczy.
Jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy mleko zamienić na jogurt naturalny- deser w tym wydaniu też jest pyszny, jednak warto wtedy odrobinę dosłodzić- miodem lub np. niskokalorycznym syropem daktylowym.
Tak obłędnie prezentujący się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :)

ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

* mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr
* kolorowe galaretki- 5 szt.
* żelatyna- 5 czubatych łyżeczek

Każdą z galaretek zalać 350 ml wrzącej wody, wymieszać, ostudzić i wstawić do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny (lub do lodówki na 4-5 godz.)
Mleko przelać do garnuszka, wsypać żelatynę i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia i ostudzić.
Stężałe galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do wybranej formy (u mnie to forma prostokątna 27x20 cm) wyłożonej folią aluminiową/spożywczą, a następnie zalać mlekiem.
Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego! :)


ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
2 wrz 2015

Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną

Wraz z rozpoczęciem sezonu jesiennego polecam klasykę, czyli risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny.
Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne.
Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny smak i cudowny zapach sprawią, że zakochasz się w tym daniu! :)

risotto z dynią, risotto dyniowe, ryż z dynią, przepisy z dynią, przepisy z ryżem, risotto z kurkami, ryż z kurkami, risotto z cielęciną, dania z cielęciny, ryż z cielęciną, risotto z mięsem, ryż z mięsem, kraina miodem płynąca

Porcja dla 3-4 osób
* ryż risotto- 1 szklanka
* bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy)
* kurki- 350 g
* dynia- 350 g
* cielęcina- 250 g
* białe wino-150 ml
* cebula- 1 szt.
* masło- 50 g
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
* sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa
* świeży koper- do posypania
* olej ryżowy- do smażenia

Cielęcinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie wrzucić oczyszczone kurki i podsmażyć 1-2 minuty.
Po tym czasie dodać mięso, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a następnie wsypać ryż (smażyć, aż będzie przeźroczysty) i po chwili wlać wino.
Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu).
Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz doprawić gałką muszkatołową.
Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem oraz świeżym, posiekanym koprem.

Smacznego! :) 


risotto z dynią, risotto dyniowe, ryż z dynią, przepisy z dynią, przepisy z ryżem, risotto z kurkami, ryż z kurkami, risotto z cielęciną, dania z cielęciny, ryż z cielęciną, risotto z mięsem, ryż z mięsem, kraina miodem płynąca

risotto z dynią, risotto dyniowe, ryż z dynią, przepisy z dynią, przepisy z ryżem, risotto z kurkami, ryż z kurkami, risotto z cielęciną, dania z cielęciny, ryż z cielęciną, risotto z mięsem, ryż z mięsem, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
1 wrz 2015

Spaghetti w sosie Carbonara

Dziś zapraszam Was na danie makaronowe (tu najdziesz inne makaronowe propozycje), we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara.
Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania.
W skład mojej Carbonary wchodzi podsmażony boczek z cebulą, białe wino oraz śmietana połączona z żółtkami i odrobiną sera.
Mimo, że moja wersja trochę różni się od oryginału, to jest również smaczna, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że smaczniejsza! ;)))

sos carbonara, makaron z sosem carbonara, carbonara ze śmietaną, danie włoskie, sos włoski, spaghetti z sosem, makaron pełnoziarnisty, sos na winie, sos z winem, kraina miodem płynąca,

* wędzony boczek w plastrach- 100 g
* śmietana 18 %- 200 ml
* białe wino- 150 ml
* ulubiony ser żółty- 20 g
* żółtka- 3 szt.
* cebula- 1 duża szt.
* czosnek- 1 ząbek
* olej ryżowy- do smażenia
* sól, pieprz- do smaku
* spaghetti pełnoziarniste

Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć i dorzucić sprasowany czosnek.
Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania.
W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię.
Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje.
Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość.

Smacznego! :) 


sos carbonara, makaron z sosem carbonara, carbonara ze śmietaną, danie włoskie, sos włoski, spaghetti z sosem, makaron pełnoziarnisty, sos na winie, sos z winem, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
TOP