29 gru 2015

Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką'

Po świątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.
 Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową.
Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej i rozpływającej się w ustach konsystencji.
Jako, że sernik jest z dodatkiem 'pijanej śliwki' przepis ten będzie w sam raz na zbliżającą noc sylwestrową czy karnawał, który zaczyna się 6 stycznia, a kończy 9 lutego.
Polecam, bo serniczek smakuje naprawdę wyśmienicie :)

sernik czekoladowy, sernik pijana śliwka, sernik czekoladowy na zimno, sernik ze śliwkami, śliwki z rumem, sernik na kremówce, ciasto czekoladowe, polewa czekoladowa, polewa z kakao, suszone śliwki, kakao, czekolada mleczna, ciasto na sylwestra, ciasto na karnawał, kraina miodem płynąca

* twaróg- 500 g (użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony)
* czekolada mleczna- 300 g
* kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego)
* słodkie czerwone wino- 200 ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok)
* suszone śliwki- 150 g
* kakao- 1 czubata łyżka
* laska wanilii- 1 szt.
* żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody
Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały płyn.
Kilka śliwek pozostawić w całości do ozdobienia, a resztę posiekać.
Twaróg 2-krotnie zmielić w maszynce bądź dokładnie zmiksować w blenderze (ja zawsze wybieram tą drugą opcję- jest dużo szybciej).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z twarogiem.
Do masy przesiać kakao, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii oraz posiekane śliwki i wymieszać, a na koniec ubić kremówkę i połączyć z całością.
Żelatynę namoczyć, odstawić na 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia i po lekkim przestudzeniu wymieszać z masą.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia/folią tortownicy (średnica 19 cm) i odstawić na minimum 2-3 godziny do stężenia.
Wierzch polać ostudzoną polewą i ozdobić śliwkami.

Smacznego! :)

sernik czekoladowy, sernik pijana śliwka, sernik czekoladowy na zimno, sernik ze śliwkami, śliwki z rumem, sernik na kremówce, ciasto czekoladowe, polewa czekoladowa, polewa z kakao, suszone śliwki, kakao, czekolada mleczna, ciasto na sylwestra, ciasto na karnawał, kraina miodem płynąca

sernik czekoladowy, sernik pijana śliwka, sernik czekoladowy na zimno, sernik ze śliwkami, śliwki z rumem, sernik na kremówce, ciasto czekoladowe, polewa czekoladowa, polewa z kakao, suszone śliwki, kakao, czekolada mleczna, ciasto na sylwestra, ciasto na karnawał, kraina miodem płynąca

sernik czekoladowy, sernik pijana śliwka, sernik czekoladowy na zimno, sernik ze śliwkami, śliwki z rumem, sernik na kremówce, ciasto czekoladowe, polewa czekoladowa, polewa z kakao, suszone śliwki, kakao, czekolada mleczna, ciasto na sylwestra, ciasto na karnawał, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
22 gru 2015

Świąteczne renifery i bałwany w czekoladzie

Dzisiejszy wpis traktuję na wesoło, gdyż jest on bardziej inspiracją na umilenie czasu i świetną zabawę dla dzieci wtedy, kiedy My rodzice jesteśmy zajęci poważnym przygotowaniem do Świąt :)
Do przygotowania tych figlarnych postaci niewiele potrzeba, gdyż wystarczą herbatniki, kilka paluszków, czekolada i kolorowa posypka.

 Korzystając z okazji życzę wszystkim czytelnikom Krainy rodzinnych, zdrowych i bardzo słodkich Świąt Bożego Narodzenia! :)

jadalne ozdoby świąteczne, ciasteczka w czekoladzie, herbatniki w czekoladzie, bałwan w czekoladzie, renifery w czekoladzie, renifery z herbatników, renifery z precli, renifery z paluszków, jadalne ozdoby z precli, bałwan z herbatników, bałwan z paluszków, świąteczne ozdoby dla dzieci, czym zająć dzieci, kraina miodem płynąca

Potrzebne składniki:
* herbatniki
* paluszki zwykłe lub typu grissini
* czekolada mleczna roztopiona
* czekolada biała roztopiona
* różnokolorowe posypki

Czekoladowe renifery:
Herbatniki z jednej strony zamoczyć w czekoladzie.
Przykleić precle- jako rogi- oraz utworzyć oczka i nosek z posypek.
Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

jadalne ozdoby świąteczne, ciasteczka w czekoladzie, herbatniki w czekoladzie, bałwan w czekoladzie, renifery w czekoladzie, renifery z herbatników, renifery z precli, renifery z paluszków, jadalne ozdoby z precli, bałwan z herbatników, bałwan z paluszków, świąteczne ozdoby dla dzieci, czym zająć dzieci, kraina miodem płynąca

Bałwany w kapeluszach:
Herbatniki z jednej strony zamoczyć w białej czekoladzie (zostawiając 1/3 wysokości), z posypki utworzyć oczka oraz nosek i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Kiedy czekolada już zastygnie, należy zamoczyć nieposmarowaną część w mlecznej czekoladzie, plus kawałek paluszka, który umieszczamy na łączeniu 2 kolorów.
Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

jadalne ozdoby świąteczne, ciasteczka w czekoladzie, herbatniki w czekoladzie, bałwan w czekoladzie, renifery w czekoladzie, renifery z herbatników, renifery z precli, renifery z paluszków, jadalne ozdoby z precli, bałwan z herbatników, bałwan z paluszków, świąteczne ozdoby dla dzieci, czym zająć dzieci, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
15 gru 2015

Moja ryba po grecku

Ryba po grecku, to świąteczna klasyka, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;)
Wiadome również jest to, że każdy zWas ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :)
Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia, że moim stole serwowana jest nie tylko w Wigilię, ale także kilka razy w ciągu roku jako danie obiadowe.

 'Moja' ryba po grecku, to biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który zawiera w sobie sekretny składnik, bez którego farsz nie smakuje już tak dobrze- wędzoną papryką :)
Może przekonajcie się sami?! :)

ryba po grecku, ryba z warzywami, smażona ryba, ryba w sosie, Wigilia, świąteczna potrawa wigilijna, kraina miodem płynąca

* polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga)
* marchewka- 2 duże
* pietruszka- 1 duża
* seler- 1/4 szt.
* cebula- 1 średnia
* bulion warzywny- 1 szklanka (lub woda)
* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki
* listek laurowy- 2 szt.
* ziele angielskie- 4 szt.
* wędzona papryka- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* mąka pszenna- do obtoczenia ryby
* olej ryżowy- 1 łyżka

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na  rozgrzanym oleju, następnie dodać starte warzywa i całość podsmażyć przez około 5 minut.
Wlać bulion, dodać koncentrat, wędzoną paprykę, listek oraz ziele i dusić do pożądanej miękkości warzyw (ja lubię takie kruche).
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
Kiedy duszą się warzywa przygotować rybę: rybę posypać solą oraz pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Porcję warzyw ułożyć na rybie.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce- jeżeli ktoś lubi rybę po grecku w wersji zimnej.

Smacznego! :)

ryba po grecku, ryba z warzywami, smażona ryba, ryba w sosie, Wigilia, świąteczna potrawa wigilijna, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
14 gru 2015

Jabłka w cieście naleśnikowym z miętowym sosem orzechowym

Jabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację.
Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy.
Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :)

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

Jabłka w cieście (około 15 szt.):
* jabłka- 3 duże szt.
* mleko- 3/4 szklanki
* mąka- 1 szklanka
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 2 łyżki
* cynamon- 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
* sól- szczypta
* olej- 1/2 litra

Sos orzechowy:
* orzechy włoskie- garść
* masło klarowane- 30 g
* miód- 1 łyżka
* mięta suszona- 1/2 łyżeczki

Jabłka w cieście:
Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne.
Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym należy obtoczyć jabłka (najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem.
Smażyć do lekkiego zarumienienia (wystarczy po kilka sekund na każdą ze stron).

Sos orzechowy:
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażyć około 1 minutę.
Do gorącego sosu przelać miód, wsypać suszoną miętę i całość wymieszać do połączenia się składników.
Ciepłym sosem polać placki.

Smacznego! :)

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
8 gru 2015

Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania

Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej bez zawijania- kapusta jest mieszana wraz z mięsem i ryżem, a następnie masa jest formowana w sporych rozmiarów pulpety (ja akurat takie preferuję).
Gołąbki robione w ten sposób nie są tak pracochłonne, jak również czas ich przygotowania jest znacznie krótszy, a w smaku bardzo przypominają te w tradycyjnej wersji.
Jeżeli jeszcze takich gołąbków nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! :) 

oszukane gołąbki, gołąbki bez zawijania, gołąbki w sosie, danie jednogarnkowe z mięsem i kapustą, kraina miodem płynąca

8 dużych sztuk:
* mięso wieprzowe- 1/2 kg
* ryż- 100 g
* kapusta biała- 3 liście
* jajka- 1 szt.
* kasza manna- 2 lekko czubate łyżki
* cebula- 1 szt.
* sól, pieprz, suszony majeranek- do smaku
* woda- 700 ml (lub bulion, wtedy nie dodawać suszonej włoszczyzny)
* ziele angielskie- 3 szt.
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka
* listek laurowy- 1 szt.
* koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
* olej ryżowy- do smażenia

Ryż ugotować (wyjąć 5 minut przed czasem podanym na opakowaniu), zalać zimną wodą i ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować.
Mięso wraz z cebulą zmielić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać poszatkowaną kapustę, ryż, kaszę mannę oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wyrobić.
W dużym garnku rozgrzać olej.
Z masy formować kotlety (ja robię duże, mniej więcej z 1 sporej garści) i podsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, a następnie wlać wodę z dodatkiem suszonej włoszczyzny, listka, ziela oraz koncentratu.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu, około 30 minut.

Smacznego! :) 

oszukane gołąbki, gołąbki bez zawijania, gołąbki w sosie, danie jednogarnkowe z mięsem i kapustą, kraina miodem płynąca

oszukane gołąbki, gołąbki bez zawijania, gołąbki w sosie, danie jednogarnkowe z mięsem i kapustą, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
3 gru 2015

Domowy paprykarz z makrelą

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację?
Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu...
To dopiero był cymes :)
Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki zróbcie pastę sami, bo jest naprawdę prosta w przygotowaniu i dzięki niewielkiemu nakładowi pracy możecie ciszyć się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji :)
Ja z tą kanapką przeniosłam się do cudownych lat...
... zapraszam i Was! :)

Domowy paprykarz, pasta z makreli i ryżu, makrela z ryżem i warzywami, pasta rybna, makrela, ryż, pasta rybna, pasta warzywna, warzywa, kraina miodem płynąca

* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)
* ryż- 100 g (1 woreczek)
* marchew- 1 średnia
* pietruszka- 1 mała
* cebula- 1 mała
* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki
* woda- 100 ml
* olej ryżowy- do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie
* cukier- opcjonalnie

Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości.
Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut.
3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche).
W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem.
Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać.

Smacznego!

Domowy paprykarz, pasta z makreli i ryżu, makrela z ryżem i warzywami, pasta rybna, makrela, ryż, pasta rybna, pasta warzywna, warzywa, kraina miodem płynąca

Domowy paprykarz, pasta z makreli i ryżu, makrela z ryżem i warzywami, pasta rybna, makrela, ryż, pasta rybna, pasta warzywna, warzywa, kraina miodem płynąca

Przepis 'stary' (publikowany 1.11.2013 r.), ale został ulepszony- o nową recepturę i nowe zdjęcia ;)
CZYTAJ DALEJ
TOP