31 sty 2016

Domowa, miękka i elastyczna tortilla pszenna

Zamiast kupować sklepowe (czyt. śmieciowe) tortille, lepiej zrobić je samemu- wiadomo wtedy co w nich siedzi, a siedzi naprawdę niewiele: mąka, woda, oliwa sól oraz zero... konserwantów ;)
Z podanych poniżej proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia- aż szkoda kupować i truć się chemią!
Ci, którzy chcą być fit i unikają mąki pszennej wystarczy zamienić ją na pełnoziarnistą, wtedy też należy ciut zwiększyć ilość gorącej wody, by ciasto dobrze się wyrabiało.
Wałek więc w dłoń i do roboty, a potem cieszyć się smakiem- wypchanej po brzegi Waszymi ulubionymi dodatkami- tortilli :)
Przepis zaczerpnięty z bloga Vegazone.


9 sztuk o średnicy 22 cm:
* mąka pszenna- 2 pełne szklanki
* gorąca woda- 160 ml
* oliwa z oliwek- 3 łyżki
* sól- 1/3 łyżeczki
* wilgotna ściereczka bawełniana

Mąkę wyrobić z gorącą wodą (zagotowana i odstawiona na 1 minutę), oliwą i solą na gładkie i elastyczne ciasto (im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym lepiej).
Dokładnie przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10 minut.
Kolejno ciasto podzielić na 8 części, z czego każdą należy rozwałkować (ciasto jest prawie przeźroczyste) na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu- nie martwcie się jak piękne koło Wam nie wychodzi, ja wykrawam z pomocą talerza, dzięki któremu moja tortilla jest idealnie okrągła.
Nie wyrzucajcie też resztek ciasta, z nich wyjdzie 1 tortilla więcej :)
Smażyć na rozgrzanej patelni, a kiedy placek zacznie 'bąbelkować' i podnosić się, to znak, że czas obrócić na drugą stronę.
Każdy usmażony placek odkładać na talerz/deskę, jeden na drugim, przykrywając wilgotną ściereczką (zmoczoną i wyciśniętą).
Przechowywać zawinięte w folię.

Smacznego! :)


CZYTAJ DALEJ
27 sty 2016

Chrupiące grzanki z fetą, chili i tymiankiem

Chrupiący chleb z ciepłą, rozpływającą się w ustach i lekko słoną fetą oraz warstwą aromatycznej salsy z tymianku, miękkiej i słodkiej cebuli, czosnku oraz papryczki chili, która nadaje delikatnej pikanterii...
Kompozycja tych słono, słodkich i ostrych smaków w końcowym efekcie daje niesamowite wrażenia smakowe!
Przepis na te grzanki opublikowany był na blogu już dawno, dawno temu i przyznam się szczerze, że na jakiś rok zupełnie o nich zapomniałam, a przypomniał mi mąż- 'zjadłbym o tego właśnie tosta'- pokazując przepis z bloga :)
I tak dzięki Niemu grzanki otrzymały drugie życie, nie tylko w postaci nowych zdjęć, ale i również poprzez obietnicę wprowadzenia ich do stałego menu.
Sam przepis pozostał bez zmian, ponieważ ideału się nie zmienia ;)

Chrupiący tost z fetą, chili i tymiankiem, wegetariańskie, tosty z serem feta, proste tosty, grzanki z serem, grzanki z piekarnika, tosty z piekarnika, kraina miodem płynąca

4 grzanki:
* chleb- 4 kromki
* cebula- 1 duża
* czosnek- 2 ząbki
* papryczka chili- 1 sztuka
* feta- 4 plastry
* tymianek- 10-12 gałązek
* szczypiorek- pół pęczka
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
                                                      * sól i pieprz- do smaku

Pokrojony chleb wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 4-5 minut (chleb powinien być chrupiący, ale nie spieczony).
Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty. 
W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, chwilkę podsmażyć, aż zrobi się szklista, wtedy dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Zaraz po czosnku dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min. 
Pod sam koniec smażenia dodać szczypiorek i tymianek, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu (feta jest słona, a papryczka pikantna więc uważać z ilością). 
Wyjąć gorące tosty z piekarnika, na górze ułożyć warstwę ciepłej salsy.

Smacznego! :)

Chrupiący tost z fetą, chili i tymiankiem, wegetariańskie, tosty z serem feta, proste tosty, grzanki z serem, grzanki z piekarnika, tosty z piekarnika, kraina miodem płynąca

Chrupiący tost z fetą, chili i tymiankiem, wegetariańskie, tosty z serem feta, proste tosty, grzanki z serem, grzanki z piekarnika, tosty z piekarnika, kraina miodem płynąca

Chrupiący tost z fetą, chili i tymiankiem, wegetariańskie, tosty z serem feta, proste tosty, grzanki z serem, grzanki z piekarnika, tosty z piekarnika, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
25 sty 2016

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym

Zapiekanka składa się głównie z ziemniaków i cukinii, otulonych delikatnym serem mozzarella oraz kilku 'podkręcaczy' smaku w postaci wędzonej papryki, czosnku i świeżego tymianku.
Dopełnieniem całości jest wyborny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, który można zamienić na inny- swój ulubiony- albo zrezygnować całkowicie, choć nie ukrywam, że z tym sosem zapiekanka tworzy harmonię smakową :) 
To bardzo proste, pyszne i ekonomiczne dla portfela danie, sycące i bardzo aromatyczne, które smakiem na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe, jak również zachwyci swoim wyglądem.
Zapiszcie do zrobienia, koniecznie! :)

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniaczana z cukinią, zapiekanka z ziemniakami, prosty obiad, tani obiad, danie z ziemniaków, danie z cukinią, ziemniaki, cukinia, sos czosnkowy, sos z jogurtem, sos jogurtowy z czosnkiem, dip czosnkowy, dip z czosnkiem, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* ziemniaki- 5 dużych
* cukinia- 2 średniej wielkości
* tarty ser- 70 g (+ 30 do posypania)
* świeży tymianek- 10 gałązek
* czosnek- 1 ząbek
* papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka
* sól, pieprz- wedle uznania
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* szczypior- do posypania

Dip czosnkowy:
* jogurt natulany- 2 czubate łyżki
* majonez- 1 łyżka
* czosnek- 1 ząbek
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Zapiekanka:
Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać solą i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z solą, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę (wielkość taka sama jak przy cukinii) i gotować 5 minut.
Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami.
Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem.
Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Posypać szczypiorkiem.
Podawać z dipem.

Dip czosnkowy:
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać sprasowany czosnek, sok z cytryny, a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! :)

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniaczana z cukinią, zapiekanka z ziemniakami, prosty obiad, tani obiad, danie z ziemniaków, danie z cukinią, ziemniaki, cukinia, sos czosnkowy, sos z jogurtem, sos jogurtowy z czosnkiem, dip czosnkowy, dip z czosnkiem, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
21 sty 2016

Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną

Na dworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z indyka, pożywną kaszą jęczmienną, kukurydzą i natką pietruszki- dla przełamania kolorów- oraz mozzarellą, dzięki której farsz się 'trzyma kupy' ;)))
Wykorzystałam paprykę Ramiro, która wyróżnia się podłużnym, 'łódeczkowym' kształtem, fakt troszkę mniej farszu do niej wchodzi, ale za to jest wygodniejsza w krojeniu i jedzeniu niż pospolita papryka.
Można też papryki nie przekrawać na pół, a jedynie rozciąć, oczyścić z pestek i nadziać farszem- wtedy będzie pewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :)
Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje!

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

Porcja dla 3- 4 osób:
* papryka Ramiro- 6 szt.
* pierś z indyka / kurczaka- 250 g
* kasza jęczmienna- 50 g
* tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania)
* kukurydza- 4 czubate łyżki
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* sól, pieprz, słodka papryka, suszona papryka chili- do smaku
* olej ryżowy- 1 łyżka
* natka pietruszki- do posypania

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać pokrojony czosnek oraz uprzednio zmielone i doprawione solą, pieprzem oraz słodką papryką mięso z indyka i całość podsmażyć.
W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną, dodać do mięsa.
Kukurydzę oraz startą mozzarellę przełożyć do reszty, doprawić suszoną papryczką chili, solą oraz pieprzem i wymieszać.
Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem.
Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut.
W razie potrzeby 5 minut przed końcem pieczenia posypać dodatkową porcją sera.
Na koniec ozdobić natką pietruszki.

Smacznego! :)

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
20 sty 2016

Placki ziemniaczane z piekarnika

Bardzo lubię placki ziemniaczane, jednak nie zawsze mam chęć na stanie przy patelni i smażenie, dlatego wtedy piekę je w piekarniku- dużo prościej i szybciej :)
Fakt, tak przygotowane placki nie smakują identycznie jak smażone na tłuszczu, są jednak bardziej chrupiące i 'zbite', a przede wszystkim nie są przesiąknięte tłuszczem, przez co są mniej kaloryczne i nie obciążają żołądka!
Dodatki- jak przy tradycyjnych plackach- można komponować wg własnych preferencji, ja  najbardziej lubię z kwaśną śmietaną :)
Tych, co nie jedli placków z piekarnika zachęcam do wypróbowania, być może ta wersja bardziej przypadnie Wam do gustu? :)
A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te z marchewką i cukinią :) 


placki ziemniaczane z piekarnika, dietetyczne placki ziemniaczane, fit placki ziemniaczane, placki ziemniaczane bez tłuszczu, kraina miodem płynąca

Około 30 szt. (średnica 7-8 cm)
* ziemniaki- 1,2 kg
* jajka- 2 szt.
* cebula- 1 szt.
* mąka pszenna- 1 łyżka
* mąka ziemniaczana- 1 łyżka (w razie konieczności)
* olej ryżowy- 2 łyżki
* sól, pieprz

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku (nie wylewać).
Cebulę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do odciśniętych ziemniaków, wbić jajka, dodać mąkę i wlać olej.
Sok odlać, a powstałą skrobię dodać do masy (jeżeli jest zbyt mało, to należy dodać do masy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej).
Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, lekko spłaszczyć (grubość około 7 mm) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Piec 30-35 minut, do lekkiego zarumienienia.

Smacznego! :)


placki ziemniaczane z piekarnika, dietetyczne placki ziemniaczane, fit placki ziemniaczane, placki ziemniaczane bez tłuszczu, kraina miodem płynąca

placki ziemniaczane z piekarnika, dietetyczne placki ziemniaczane, fit placki ziemniaczane, placki ziemniaczane bez tłuszczu, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
14 sty 2016

Naleśnikowe rollsy z łososiem, serkiem i roszponką

Nadziane rollsy z naleśników to wszystkim dobrze znana przekąska, głównie królująca na imprezowych stołach :)
Wystarczy serek do smarowania, kilka ulubionych dodatków i w ten sposób otrzymamy swoją kompozycję smaków.
Ja polecam Wam rollsy nadziane serkiem o smaku śmietankowym, wędzonym łososiem i roszponką, która nadaje ciekawej i chrupiącej struktury.
Jeżeli chcecie sobie skrócić czas przygotowania, to zamiast naleśników można wykorzystać kupne tortille, chwilę podgrzać je w mikrofali/piekarniku (by były bardziej elastyczne), a resztę przygotować według przepisu- bo zachęcam Was do mojego sposobu zawijania, wtedy na pewno nic się Wam nie rozwinie, no i same roladki wyglądają estetycznie :)

rollsy z naleśników, roladki z naleśników, roladki z łososiem, zawijasy z naleśników, zawijańce z naleśników, przekąski z naleśników, przekąska na imprezę, naleśniki z łososiem, naleśniki z serkiem, wytrawne naleśniki, pomysł na wędzonego łososia, kraina miodem płynąca

Porcja dla 2-3 osób:
* naleśniki- 4 bardzo duże szt.
* serek śmietankowy- 1 opakowanie
* wędzony łosoś- 4 plastry
* roszponka- 2 garście

Na całym naleśniku (nie oszczędzajcie przy krawędziach) rozsmarować serek, tylko przy jednej krawędzi ułożyć plaster łososia, na nim kilka gałązek roszponki, a następnie ciasno zwinąć w rulon- zaczynając od krawędzi z łososiem- przy takim ułożeniu i po zwinięciu roladki składniki znajdą się tylko w samym środku, dzięki czemu nie wypadną, a dodatkowo 'otulająca' je warstwa serka sprawia, że roladka się 'zlepi' i nie rozwinie :)
Pokroić na 2,5-3 cm paski.

Smacznego! :)

rollsy z naleśników, roladki z naleśników, roladki z łososiem, zawijasy z naleśników, zawijańce z naleśników, przekąski z naleśników, przekąska na imprezę, naleśniki z łososiem, naleśniki z serkiem, wytrawne naleśniki, pomysł na wędzonego łososia, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
12 sty 2016

Lekkie pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowo-marchewkowym

Pulpeciki to wszystkim znana i bardzo lubiana potrawa, która cieszy się dużą popularnością- szczególnie wśród dzieci- ot takie małe i delikatne w smaku kuleczki, idealne na jeden kęs, cieszące i oko i podniebienie :)
Można je przygotować w rozmaity sposób, a dodatki skomponować według własnych preferencji.
Ja dzisiaj proponuję Wam pulpety w wersji lekkostrawnej, czyli gotowanej, z marchewką i pieczarkami, no i obowiązkowo ze świeżym koperkiem, a gdyby tak zamienić śmietanę na jogurt naturalny śmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :)
Polecam zarówno dla małych jak i dużych (by wspomnieli sobie smak dzieciństwa) ;)

pulpeciki drobiowe, pulpeciki z indyka, pulpeciki gotowane, pulpeciki w sosie, pulpety drobiowe, pulpety z indyka, pulpety gotowane, pulpety w sosie, sos pieczarkowy, sos marchewkowy, sos do mięsa, sos do pulpetów, jak zrobić pulpety, dania dla dzieci, dania fit, kraina miodem płynąca

3-4 porcje:
* woda- 1 litr
* pierś z indyka- 350 g
* pieczarki- 350 g
* marchewka- 1 duża
* cebula- 1 mała
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 4 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* kasza manna- 2 czubate łyżki
* sól, pieprz, słodka papryka- do smaku
* śmietana- 2 łyżki
* mąka- 1 łyżka + 1/3 szklanki wody
* koper- do posypania

Wodę zagotować wraz z zielem oraz listkiem, wrzucić umyte pieczarki (jak duże, to pokroić na mniejsze kawałki) i gotować 10 minut.
W międzyczasie zmielić mięso i cebulę, wsypać kaszę mannę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, dodać sprasowany czosnek i całość dokładnie wyrobić.
Z mięsa uformować małe kuleczki (takie na jeden kęs) i delikatnie przełożyć do garnka z gotującymi się pieczarkami.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i całość gotować następne 10 minut.
W szklance z wodą wymieszać mąkę, wlać do garnka z pulpecikami i wymieszać, aż sos zgęstnieje.
Zabielić śmietaną, doprawić, posypać koperkiem.

Smacznego! :)


pulpeciki drobiowe, pulpeciki z indyka, pulpeciki gotowane, pulpeciki w sosie, pulpety drobiowe, pulpety z indyka, pulpety gotowane, pulpety w sosie, sos pieczarkowy, sos marchewkowy, sos do mięsa, sos do pulpetów, jak zrobić pulpety, dania dla dzieci, dania fit, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
7 sty 2016

Kąski z kurczaka w panierce ze słonecznika

Niby zwyczajna pierś z kurczaka, ale obtoczona w bardzo zaskakującej i niesamowicie smacznej panierce- mega chrupiącej i aromatycznej, a przy okazji bardziej wartościowej niż tradycyjna panierka z bułki tartej- a mianowicie w ziarnach słonecznika.
Już sam zapach podczas smażenia jest cudowny, a po skosztowaniu jednego kęsa będziecie na pewno zachwyceni tym prażonym posmakiem oraz delikatnym i soczystym w środku mięsem.
Kurczaka przygotowałam w jednoporcjowe kąski, takie akurat na imprezę, które wystarczy ułożyć na paterze i podać z dodatkiem ulubionego sosu, ale równie dobrze, można zaserwować w całości np. na obiad- jak Ilona z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, od której zaczerpnęłam pomysł :)

kąski z kurczaka w panierce ze słonecznika, kurczak w panierce, chrupiąca panierka do mięsa, prażony słonecznik, mięso w panierce, zdrowa panierka, imprezowa przekąska, przekąska na imprezę i domówkę, kraina miodem płynąca

Porcja dla 2 osób
* pierś z kurczaka- 2 szt.
* jajko- 1 szt.
* słonecznik- 1 szklanka
* olej ryżowy- 1 łyżka
* sól, pieprz, słodka papryka- do smaku

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki- takie na jeden kęs- zamarynować w 1 łyżce oleju z przyprawami i odstawić na 30 min.
Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w słoneczniku.
Smażyć na małym ogniu, do lekkiego zarumienienia się słonecznikowej panierki (uwaga, by nie przypalić!).

Smacznego! :)

kąski z kurczaka w panierce ze słonecznika, kurczak w panierce, chrupiąca panierka do mięsa, prażony słonecznik, mięso w panierce, zdrowa panierka, imprezowa przekąska, przekąska na imprezę i domówkę, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
4 sty 2016

Krokiety z pieczarkami i mozzarellą

Naleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących krokietów wypełnionych farszem na bazie pieczarek i mozzarelli.
Ja wykorzystałam mozzarellę w wiórkach, ale jeżeli zależy Wam na ciągnących się kawałkach sera po ugryzieniu, to polecam użyć mozzarellę w kulce i pokroić ją w kostkę- wtedy na pewno ten efekt zostanie osiągnięty :)
Sposób ich przygotowania jest prosty, jednakże troszkę pracochłonny, ale na pewno warty poświęcenia tego czasu i jedno jest pewnie- na imprezę czy na obiad- fantastyczne! :)

krokiety z mięsem i pieczarkami, naleśniki nadziewane mięsem i pieczarkami, przekąski z naleśników, przekąski z mięsa, przekąski z pieczarek, obiad z mięsem, obiad z pieczarkami, pieczarki, ugotowane mięso, mięso z rosołu, kraina miodem płynąca

Naleśniki:
* mąka- 100 g
* mleko- 250 ml
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 1 łyżka
* olej ryżowy / masło klarowane- 1 łyżka
* sól- szczypta

Nadzienie:
* pieczarki- 500 g
*ser mozzarella- 150 g
* cebula- 1 szt.
* sól, pieprz, papryka wędzona
* masło klarowane- 1 łyżka

Dodatkowo:
* jajko- 2 szt.
* bułka tarta- do obtoczenia naleśników
* olej ryżowy- do smażenia

Naleśniki:
Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta).
Ostudzić.

Nadzienie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć do momentu, aż odparuje się płyn, a pieczarki się lekko zarumienią.
Na końcu doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i ostudzić.
Do pieczarek dodać mozzarellę i wymieszać.

Składanie:
Na środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi.
Te części bez masy należy wywinąć na masę, tworząc kwadrat, który następnie należy zawinąć na pół.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do delikatnego zarumienienia się panierki.

Smacznego! :)

krokiety z mięsem i pieczarkami, naleśniki nadziewane mięsem i pieczarkami, przekąski z naleśników, przekąski z mięsa, przekąski z pieczarek, obiad z mięsem, obiad z pieczarkami, pieczarki, ugotowane mięso, mięso z rosołu, kraina miodem płynąca

krokiety z mięsem i pieczarkami, naleśniki nadziewane mięsem i pieczarkami, przekąski z naleśników, przekąski z mięsa, przekąski z pieczarek, obiad z mięsem, obiad z pieczarkami, pieczarki, ugotowane mięso, mięso z rosołu, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP