20 cze 2016

Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami + kilka porad jak zrobić idealne knedle

W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem...
O tym jak smakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :)
Otóż:
* ziemniaki powinny być całkowicie zimne, a najlepiej ugotowane kilka godzin/dzień  wcześniej i zmielone- zdążą odparować,
* masa powinna być wyrabiana szybko i sprawnie- podczas długiego wyrabiania masa oddaje wodę, co skutkuje zwiększeniem ilości mąki,
* przed formowaniem w kulkę najlepiej dłoń delikatnie oprószyć mąką- zapobiegnie to przyklejenia się ciasta do dłoni, lepiej więc będzie się formowało i kula wyjdzie idealnie krągła,
* gotować natychmiast po przygotowaniu i najlepiej większymi partiami- knedle, które będą długo czekać na stolnicy staną się bardzo klejące i 'rozciapane',
* gotować z dodatkiem oleju- zapobiegnie to sklejaniu się ugotowanych knedli.
To byłoby na tyle porad, jak znacie jakieś inne cenne wskazówki to piszcie śmiało! :)
Jestem też ciekawa z jakim dodatkiem lubicie knedle najbardziej?
Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą...

wskazówki jak zrobić dobre knedle, tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami, knedle z owocami, knedle owocowe, kraina miodem płynąca,

z małą truskawką, to około 26 szt.
* surowe ziemniaki- 600 g
* jajka- 1 szt.
* mąka pszenna- 200 g
* mąka ziemniaczana- 1 łyżka
* sól- szczypta
* truskawki- około 26 szt. (najlepiej małe)

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce.
Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate).
Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość ciasta zależy od wielkości truskawki), następnie spłaszczyć, na środku ułożyć całą truskawkę, a na końcu dokładnie zlepić nadając kształt kuli.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 3-4 minuty od wypłynięcia.

Smacznego! :)

tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami, knedle z owocami, knedle owocowe, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
14 cze 2016

Maślany bigos z młodej kapusty

Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :)
Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :)
Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba...
Mniam, po prostu...

bigos z młodej kapusty, młoda kapusta, kapusta na maśle, kapusta bez mięsa, wiosenna potrawa, letnia potrawa, szybki bigos, szybka potrawa, kraina miodem płynąca,

* młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg)
* marchewka- 2 duże
* cebula- 1 szt.
* masło- 200 g
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka
* ziele angielskie- 4 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* świeży koper- pęczek
* sól, pieprz- do smaku

W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia.
Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę.
Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem.

Smacznego! :)

bigos z młodej kapusty, młoda kapusta, kapusta na maśle, kapusta bez mięsa, wiosenna potrawa, letnia potrawa, szybki bigos, szybka potrawa, kraina miodem płynąca,


CZYTAJ DALEJ
9 cze 2016

Maślane i chrupiące pieczone ziemniaczki

Część z Was pomyśli, że przecież to tylko pieczone ziemniaki, ot żadna filozofia, ale w tym wydaniu są po prostu tak genialne, że moje ziemniaczki musiały pójść w obieg i narobić Wam 'smaka'! ;)
Z rumianą i chrupiącą skórką, miękkim środku, a dzięki dodatkowi masła o fantastycznie maślanym smaku, no i tak aromatycznie pachną rozmarynem (miały być z tymiankiem, bo z jego dodatkiem uwielbiam najbardziej, jednak nigdzie nie mogłam go dostać- zdecydowanie polecam!).
Tak, mogłabym je jeść codziennie i to nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale zwyczajnie takie same- ze szklanką zsiadłego mleka...

pieczone ziemniaki, ziemniaczki z piekarnika, maślane ziemniaki, ziemniaki pieczone na maśle, chrupiące ziemniaki, potrawy z ziemniaków, młode ziemniaki, ziemniaki na obiad, przekąska z ziemniakami, kraina miodem płynąca

* młode ziemniaczki- 1 kg
* masło klarowane- 4 łyżki
* sól- 1 łyżeczka z lekką górką
* słodka papryka- 1 płaska łyżeczka
* drobno posiekany świeży rozmaryn- 1 łyżeczka

Z ziemniaków zetrzeć skórkę (lub obrać), małe zostawić w całości, te większe przekroić, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować w osolonej wodzie.
Gotować 8 minut, odcedzić i odparować.
Do garnka z ziemniaczkami wlać roztopione masło klarowane, doprawić solą, papryką oraz rozmarynem i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni (termoobieg).
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ziemniaczki i porozkładać je luźno.
Piec około 18-20 minut- a najlepiej do pożądanego stopnia zarumienienia.

Smacznego! :)

pieczone ziemniaki, ziemniaczki z piekarnika, maślane ziemniaki, ziemniaki pieczone na maśle, chrupiące ziemniaki, potrawy z ziemniaków, młode ziemniaki, ziemniaki na obiad, przekąska z ziemniakami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
3 cze 2016

Spaghetti aglio e olio

Aglio e olio, to tradycyjna włoska potrawa składająca się głównie z 3 banalnych składników: makaronu spaghetti, czosnku (aglio) i oliwy (olio), które w końcowym efekcie tworzą magiczną, a wręcz niesamowitą harmonię smaków!
Czasami, dla zwiększenia doznań smakowych całość posypuje się parmezanem lub dodaje się pikantną papryczkę chili oraz natkę pietruszki i taką właśnie 'bogatą', 5-cio składnikową wersję ja dziś serwuję.
Danie szybkie, tanie, proste, a przy tym z klasą :)))

makaron z sosem, makaron z oliwą, spaghetti z sosem, spaghetti z oliwą, proste danie z makaronu, szybkie danie z makaronem, makaron z papryczką chili, makaron z czosnkiem, spaghetti aglio e olio, dania z makaronem, kraina miodem płynąca

2 porcje:
* makaron- około 200 g (suchego)
* oliwa z oliwek- 4 łyżki
* czosnek- 4 ząbki
* papryczka chili- 1/2 (jeżeli lubicie na ostro, to wykorzystać całą 1 szt.)
* natka pietruszki- pół pęczka
* sól, pieprz- do smaku

W osolonej wodzie ugotować makaron, koniecznie al dente.
W międzyczasie czosnek pokroić w plasterki, a papryczkę chili w krążki i podsmażyć- tylko do lekkiego zezłocenia (czosnek nie może się przypalić, bo będzie gorzki).
Natkę pietruszki posiekać.
Ugotowany i gorący makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z czosnkiem i chili, dodać posiekaną natkę, posolić, popieprzyć i całość dokładnie wymieszać.

Smacznego! :)

makaron z sosem, makaron z oliwą, spaghetti z sosem, spaghetti z oliwą, proste danie z makaronu, szybkie danie z makaronem, makaron z papryczką chili, makaron z czosnkiem, spaghetti aglio e olio, dania z makaronem, kraina miodem płynąca

makaron z sosem, makaron z oliwą, spaghetti z sosem, spaghetti z oliwą, proste danie z makaronu, szybkie danie z makaronem, makaron z papryczką chili, makaron z czosnkiem, spaghetti aglio e olio, dania z makaronem, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP