30 lis 2016

Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej

Po raz pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje podniebienie.
I w tym roku nie będzie inaczej!😋
Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 10 dni przed Świętami i w całości odłożyć zawinięty w folię, a 3-5 dni przed podaniem nadziać marcepanem oraz powidłami i polać polewą (to moja propozycja podania).
Ponadto w 100% jest z mąki żytniej prażonej, co dodatkowo wpływa na walory smakowe! 
Po upieczeniu jest lekko twardawy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa 😉
piernik na mące żytniej, piernik prażony, piernik wileński, piernik staropolski, piernik świąteczny, piernik bez leżakowania, Święta Bożego Narodzenia, wypieki na święta, kraina miodem płynąca, polewa do piernika, polewa czekoladowa, polewa z powidłami, polewa do ciasta, piernik żytni,
CZYTAJ DALEJ
19 lis 2016

Aromatyczne grzane wino

Napój, który nie tylko rozwesela, ale również rozgrzewa ciało i przy okazji... rozpala zmysły 😍
Idealny więc na zimne i ciemne wieczory, a także kiedy zaczynamy być 'pociągający' dzięki jesienno-zimowemu przesileniu- lampeczka tego gorącego trunku działa cuda! 
A ten cudowny aromat... pomarańcze, goździki, cynamon, anyż i czerwone wino, mmm...
Już sam zapach rozchodzący się po całym domu pozytywnie nastraja, a co dopiero po wypiciu!😉
Na zdrowie! 🍷
grzaniec, wino grzane, wino z przyprawami, wino z pomarańczami, czerwone grzane wino, romantyczna kolacja, kolacja dla dwojga, walentynki, kraina miodem płynaca
CZYTAJ DALEJ
14 lis 2016

Pasta z gotowanego kurczaka i leśnych grzybów

Nie wiem jak jest u Was, ale kiedy gotuję rosół, to sam znika błyskawicznie, a mięso zazwyczaj zostaje, oj i to sporo...
No i co zrobić jeżeli zostanie gotowane mięso, takie właśnie z 'odzysku' np. po rosole?
Ja najczęściej robię nadziewane kluski śląskie, ale tym razem postawiłam na pastę- aromatyczną i pyszną, taką z suszonymi grzybami, cebulką i koperkiem.
pasta z gotowanego kurczaka, pasta do chleba z gotowanego mięsa, pomysły na pastę do chleba, mięsna pasta do chleba, pasta z grzybami, suszone grzyby z kurczakiem, kurczak z grzybami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
8 lis 2016

Ciasto kokosowe z żurawiną i limonkowym lukrem

Wyśmienite w smaku ciasto, proste, w zdrowszej wersji (na mące orkiszowej),  o mięsistym wnętrzu, które łączy w sobie intensywny smak kokosa, soczystej i świeżej żurawiny oraz orzeźwiającej limonki.
Cały sekret tego niezwykłego smaku i aromatu kokosa tkwi w połączeniu wiórków kokosowych, mleka kokosowego oraz oleju kokosowego więc wielbiciele kokosowych smaków będą na pewno zachwyceni.
Choć myślę, że ten wypiek jest w stanie skraść zarówno i serce i podniebienie każdemu! :)
ciasto kokosowe, ciasto z wiórkami kokosowymi, ciasto z mlekiem kokosowym, ciasto na oleju kokosowym, ciasto z żurawiną, kokso z żurawiną, lukier limonkowy, lukier z limonki, proste ciasto z owocami, kraina miodem płynąca, zdrowe ciasto,

CZYTAJ DALEJ
4 lis 2016

Tarta czekoladowa z czekoladowym kremem budyniowym i żurawiną

Urzekająca wyglądem i zachwycająca smakiem tarta na czekoladowym spodzie z ciasteczek oreo, wypełniona czekoladowym kremem budyniowym i zwieńczona świeżą żurawiną, która nie tylko wygląda niczym rubiny, ale przede wszystkim przełamuje słodkość tarty swoją kwaskowatością.
Teraz z kupnem świeżej żurawiny nie ma problemu- akurat sezon w pełni, niestety szybko mija więc warto choć raz przemycić te zdrowe kuleczki chociażby w wypiekach :)
czekoladowa tarta, spód do tarty z ciasteczek oreo, ciasteczkowy spód do tarty, tarta z kremem czekoladowym, krem czekoladowy budyniowy, czekoladowy budyń, tarta z żurawiną, tarta z owocami, tarta z kremem i owocami, żurawina, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
2 lis 2016

Tosty z serem pleśniowym, szynką szwarcwaldzką i figami

Chrupiące kromki ulubionego chleba z ciepłym i rozpływającym się w ustach serem pleśniowym, słoną szynką szwarcwaldzką, przełamane słodyczą soczystej i świeżej figi oraz skropione równie słodkim sosem balsamicznym + kilka gałązek roszponki dla nadania lekkości i kontrastu...
Ach, jak ja uwielbiam to połączenie struktur, kolorów, a przede wszystkim smaków!
Pycha, mówię Wam, niebo w gębie! :)
tosty z serem pleśniowym, tosty z szynką szwarcwaldzką, tosty z figami, grzanki z serem pleśniowym, grzanki z szynką, grzanki z figami, przekąska na imprezę, imprezowa przekąska, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP