Puszyste placuszki budyniowe
Jedno z najcześciej robionych dań w weekend, to...?
U mnie to najczęściej placki, placuszki, zwane pancakes lub naleśniki, a u Was?
Dziś serwuję placuszki z dodatkiem budyniu o smaku śmietankowym, ale w zasadzie można wykorzystać inny smak budyniu, czym samym stworzymy placuszki o innym smaku😊
Puszyste, miękkie, z dodatkiem truskawek.
Podane dodatkowo ze śmietaną i skropione odrobiną miodu- poezja! ☺️
Około 12 szt.
1 szklanka mąki jasnej orkiszowej
400 g jogurtu naturalnego
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru, takie po około 40 g)
1 jajko
40 g roztopionego masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki jako dodatek
Jogurt wymieszać z jajkiem, masłem i cukrem trzcinowym.
Wsypać mąkę wymieszaną z budyniem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać na gładką masę (lub wszystko wymieszać rózgą).
Placuszki smażyć na małym ogniu- od razu po nałożeniu porcji ciasta, przekrojoną na pół truskawkę wcisnąć w ciasto. Kiedy ciasto się lekko zetnie i pojawią się pęcherzyki, to wtedy przewrócić na drugą stronę.
Smacznego!
Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuń