Masełko z pieczonego czosnku
Genialne masełko z pieczonego czosnku.
Smaczne, nie tylko z chrupiącą bułką, ale wyśmienite jako dodatek do makaronach potraw czy do dań (np. jako marynata do grillowanego mięska, pieczonych/gotowanych warzyw).
Mniam!
A to tylko 3 główne składniki + 2 dodatki.
Słoik 350 ml
7 dużych główek czosnku
100 g masła
50 g oleju rzepakowego
1 gałązka rozmarynu
szczypta soli do smaku
Czosnek obrać, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wlać olej, dodać masło, rozmaryn, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Piec 20 minut, z funkcją termoobieg.
Po wystudzeniu zmiksować z dodatkiem soli.
Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki, aby stężało.
Jak długo można przechowywać takie masło w lodówce?
OdpowiedzUsuńPewnie bardzo aromatyczne.
OdpowiedzUsuńMasło jest przepyszne, ale te zdjęcia... Brak słów. Jestem zachwycony. Potrafisz pięknie uchwycić kadr.
OdpowiedzUsuń