Masełko z pieczonego czosnku

Genialne masełko z pieczonego czosnku.
Smaczne, nie tylko z chrupiącą bułką, ale wyśmienite jako dodatek do makaronach potraw czy do dań (np. jako marynata do grillowanego mięska, pieczonych/gotowanych warzyw).
Mniam!
A to tylko 3 główne składniki + 2 dodatki.

pasta czosnkowa, masło czosnkowe, smarowidło z czosnku, pieczony czosnek, kraina miodem płynąca, pasta do chleba,

Słoik 350 ml

7 dużych główek czosnku
100 g masła
50 g oleju rzepakowego
1 gałązka rozmarynu
szczypta soli do smaku

Czosnek obrać, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wlać olej, dodać masło, rozmaryn, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Piec 20 minut, z funkcją termoobieg.
Po wystudzeniu zmiksować z dodatkiem soli.
Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki, aby stężało.
Przechowywać w lodówce.

pasta czosnkowa, masło czosnkowe, smarowidło z czosnku, pieczony czosnek, kraina miodem płynąca, pasta do chleba,

pasta czosnkowa, masło czosnkowe, smarowidło z czosnku, pieczony czosnek, kraina miodem płynąca, pasta do chleba,

pasta czosnkowa, masło czosnkowe, smarowidło z czosnku, pieczony czosnek, kraina miodem płynąca, pasta do chleba,

pasta czosnkowa, masło czosnkowe, smarowidło z czosnku, pieczony czosnek, kraina miodem płynąca, pasta do chleba,

Komentarze

  1. Jak długo można przechowywać takie masło w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło jest przepyszne, ale te zdjęcia... Brak słów. Jestem zachwycony. Potrafisz pięknie uchwycić kadr.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)