Kopytka ziemniaczane z twarogiem

Kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne!
Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem.
Dlaczego?
Ponieważ im dłużej bawimy się z ciastem lub im dłużej leżakują pokrojone na stolnicy, tym chłoną więcej wilgoci, co wiąże się z dodaniem większej ilości mąki- a tego nie chcemy, ponieważ Nasze kopytka powinny być miękkie, a równocześnie sprężyste, ale nie twarde!
Drugim sekretem jest dobry twaróg!
Bardzo ważne, aby nie był kwaśny, zatem polecam ser typu włoskiego (capresi/caprese), jego lekko słodki, kremowy i maślany smak sprawi, że kopytka będą po prostu boskie! 😋

kopytka leniwe, kopytka z ziemniakami i twarogiem, kopytka twarogowe, kopytka ziemniaczane, kluski leniwe, domowe kluseczki, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna
3-4 porcje:
* ugotowane ziemniaki- 400 g
* twaróg typu włoskiego- 220 g
* mąka pszenna- 1 i 1/4 szklanki + do podsypania
* jajko- 1 mniejsze
* sól- szczypta

Ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę/zmielić, połączyć z jajkiem, mąką oraz szczyptą soli i dokładnie, ale szybko wyrobić.
Ciasto podzielić na 3-4 części i na stolnicy oprószonej mąką, z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić.
Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy.
Wyjmować tuż po wypłynięciu na wierzch.
Smacznego! 😋

kopytka leniwe, kopytka z ziemniakami i twarogiem, kopytka twarogowe, kopytka ziemniaczane, kluski leniwe, domowe kluseczki, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna
kopytka leniwe, kopytka z ziemniakami i twarogiem, kopytka twarogowe, kopytka ziemniaczane, kluski leniwe, domowe kluseczki, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

Kraina na Instagramie