Placki naleśnikowe z rabarbarem
Ni to naleśnik, ni to pancakes, ot, taki duży placek z naleśnikowego ciasta (ciasto jest ciut gęstsze niż takie klasyczne naleśnikowe), z rabarbarem o waniliowo-maślanej nucie.
Rabarbar oczywiście można zamienić na owoce, np. truskawki, cienko pokrojone jabłka, itd.
Nie zawiera żadnych spulchniaczy.
I pomimo tego, że potrzebna jest patelnia 20 cm, aby otrzymać okrąglutkie i spore placki, i trzeba smażyć je każdy po kolei, to robi się je naprawdę sprawnie, gdyż samo ciasto dosyć szybko się smaży.
około 5 szt.:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki, np. jasnej orkiszowej
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łodygi rabarbaru
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki, oprócz rabarbaru, zmiksować na gładkie ciasto, dodać rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki.
Porcję ciasta (1 chochelka) wylać na małą patelnię i na małym ogniu, smażyć pod przykryciem.
Kiedy spód i wierzch się już lekko zetnie, przełożyć placek na drugą stronę i smażyć- już bez przykrycia. Smacznego!
Lubie rabarbar.
OdpowiedzUsuń