Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą
Królowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅
Teraz, kiedy mamy sezon na dojrzałe, soczyste, słodkie i pachnące pomidory, to warto z nich zrobić pomidorówkę.
Jest to najlepsza pomidorowa pod słońcem!
Do zupy dodałam drobny makaron oraz... fasolę i tak jak makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem!
Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje!
Około 1,8-2 litra:
1,2 litra domowego rosołu lub bulionu
1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
50 g masła klarowanego
mała puszka fasoli
sól, cukier trzcinowy do smaku
Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos).
Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory, zmiksować.
Doprawić solą oraz cukrem.
Fasolkę odcedzić, przełożyć do zupy, wymieszać.
Smacznego!
Uwielbiam, ja dodaję jeszcze kilka ząbków przeciśnietego czosnku, polecam:)
OdpowiedzUsuńMy też ją uwielbiamy, w smaku zdecydowanie pobija tą z koncentratu! Ja z kolei nie lubię z czosnkiem, bo jego dodatek sprawia, że zupa jest 'agresywna' w smaku i zatraca smak pomidorów. Ale to moja opinia- w końcu ile kucharek, tyle przepisów i to jest super! :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńHmm w sumie z pomidorówką niewiele można zrobić, na bogato można ją doprawić szfranem.
OdpowiedzUsuń