Maślany bigos z młodej kapusty

Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos.
Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję bez.
Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba, albo jako dodatek do kotletów...
młoda kapusta, duszona kapusta, szybki bigos, kraina miodem płynąca, bigos z młodej kapusty
około 4-6 porcji:
1,2 kg młodej kapusty (około 2 mniejsze główki)
1 marchewka
1 mała cebula
1 szklanka wody
150 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonej włoszczyzny
4 szt. ziela angielskiego
1 listek laurowy
pęczek świeżego kopru
sól, pieprz do smaku

W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać równie drobno posiekaną kapustę oraz startą marchewkę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować 15 minut- z czego 2 minuty przed końcem dodać tartą marchewkę.
Na końcu wrzucić masło, doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem i mieszać, aż masło całkowicie się roztopi.
Smacznego! :)
młoda kapusta, duszona kapusta, szybki bigos, kraina miodem płynąca, bigos z młodej kapusty
młoda kapusta, duszona kapusta, szybki bigos, kraina miodem płynąca, bigos z młodej kapusty

Komentarze