Rozgrzewający gulasz z indyka z warzywami

Kolejna jesienna, rozgrzewająca propozycja- gulasz z delikatnej piersi z indyka z dodatkiem warzyw- fasolki szparagowej żółtej i zielonej, cukinii oraz warzyw korzeniowych, doprawiony ulubioną przyprawą do kurczaka, no i oczywiście kurkumą oraz szczyptą ostrej papryki i pieprzu, które zapewniają lepsze wchłanianie kurkuminy (tym samym jej prozdrowotnych właściwości).
Do kaszy gryczanej- idealny!

3-4 porcje:

450 g piersi z indyka
500 ml wody
250 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
1 mała marchewka
1 średniej wielkości cebula
1/2 mniejszej cukinii
1/2 mniejszej pietruszki
mały kawałek selera i pora
4 ząbki czosnku
2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła klarowanego/oleju do smażenia
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej


Mięso pokroić w kostkę, doprawić, obsypać mąką ziemniaczaną, wymieszać i- razem z posiekaną cebulą oraz sprasowanym czosnkiem- podsmażyć chwilę na rozgrzanym maśle.
Kiedy mięso się lekko zrumieni, wlać wodę, zagotować, dodać fasolkę szparagową i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Warzywa zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do mięsa, gotować całość przez około 2 minuty.
Smacznego! 


Komentarze