Zupa pieczarkowa z suszonym grzybkiem
Zupa pieczarkowa podkręcona smakiem suszonych grzybów, z dodatkiem kaszy jaglanej oraz kurkumy dla zdrowia.
Lekko maślana, aromatyczna, treściwa.
około 4-6 porcje:
1,2 litra rosołu/bulionu
około 400 g ziemniaków
250 g pieczarek
50 g masła klarowanego
10 g suszonych podgrzybków
1 mniejsza marchewka i pietruszka
2 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz do smaku
szczypta pieprzu kajeńskiego
kwaśna śmietanka i koperek jako dodatki
Najpierw podgrzybki zalać 300 ml wrzątku, zakryć i odstawić.
Kolejno pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle klarowanym, po około 5 minutach zalać rosołem.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną, grzybki (razem z wodą), doprawić solą, kurkumą, szczyptą pieprzu kajeńskiego i gotować całość do miękkości ziemniaków.
2 minuty przed końcem gotowania dodać startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę.
Doprawić do smaku.
Do podania kwaśna śmietana oraz koperek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)