Zupa porowa z ziemniakami

Błyskawiczna zupa- podsmażamy pory z warzywami, gotujemy kilka minut w rosole, doprawiamy i gotowe! 
Mimo niewielkiego nakładu pracy i małej ilości składników zupa jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, do tego gęsta i sycąca. 
A jako dodatek polecam chrupiącą, prażoną cebulkę.

zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, zupa krem, kraina miodem płynąca

około 6 porcji:

1 kg ziemniaków
2 duże pory
1,4 litra rosołu/bulionu
włoszczyzna (1 mała marchewka i pietruszka, niewielki kawałek pora)
50 g masła klarowanego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki i pieprzu
sól do smaku

Pory (najlepiej jasną i jasnozieloną część) pokroić w krążki i podsmażyć na maśle klarowanym.
Dodać warzywa pokrojone w niewielką kostkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać rosół, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą.
Smacznego!

zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, zupa krem, kraina miodem płynąca

zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, zupa krem, kraina miodem płynąca

zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, zupa krem, kraina miodem płynąca

Komentarze

  1. Jaki piękny kolor ma ta zupa! :) Aż chce się jeść :) Często robię zupę porowo-ziemniaczaną, ale nigdy nie dodawałam kurkumy. Muszę spróbować i tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wystrój piękniejszy od tej zupy, ale i ta pięknie podana😊👌

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sam kolor zupy potwierdza, że to idealny wybór na tę porę roku - ta kurkuma zdecydowanie robi robotę! A posypanie kremu cebulką to kolejne zaskoczenie, które sprawia, że prosta zupa staje się iście intrygującym posiłkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z najlepszych zup :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)