Zupa porowa z ziemniakami
Błyskawiczna zupa- podsmażamy pory z warzywami, gotujemy kilka minut w rosole, doprawiamy i gotowe!
Mimo niewielkiego nakładu pracy i małej ilości składników zupa jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, do tego gęsta i sycąca.
A jako dodatek polecam chrupiącą, prażoną cebulkę.
około 6 porcji:
1 kg ziemniaków
2 duże pory
1,4 litra rosołu/bulionu
włoszczyzna (1 mała marchewka i pietruszka, niewielki kawałek pora)
50 g masła klarowanego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki i pieprzu
sól do smaku
Pory (najlepiej jasną i jasnozieloną część) pokroić w krążki i podsmażyć na maśle klarowanym.
Dodać warzywa pokrojone w niewielką kostkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać rosół, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą.
Smacznego!
Jaki piękny kolor ma ta zupa! :) Aż chce się jeść :) Często robię zupę porowo-ziemniaczaną, ale nigdy nie dodawałam kurkumy. Muszę spróbować i tej wersji :)
OdpowiedzUsuńwystrój piękniejszy od tej zupy, ale i ta pięknie podana😊👌
OdpowiedzUsuńJuż sam kolor zupy potwierdza, że to idealny wybór na tę porę roku - ta kurkuma zdecydowanie robi robotę! A posypanie kremu cebulką to kolejne zaskoczenie, które sprawia, że prosta zupa staje się iście intrygującym posiłkiem. :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowa :)
OdpowiedzUsuńJedna z najlepszych zup :)
OdpowiedzUsuń