Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą

Królowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅
Teraz, kiedy mamy sezon na dojrzałe, soczyste, słodkie i pachnące pomidory, to warto z nich zrobić pomidorówkę- jest to najlepsza pomidorowa pod słońcem! 👌
Do zupy dodałam makaron ryżowy oraz... fasolę i tak jak makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem!
Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje!
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, zupa ze świeżymi pomidorami, pomidorówka z pomidorów, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin, pomidorowa z fasolą
Około 1,8-2 litra:
1,2 litra domowego rosołu lub bulionu
1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
50 g masła klarowanego
mała puszka fasoli
sól, cukier trzcinowy do smaku

Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos).
Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną fasolę i gotować 2 minuty.
Doprawić solą oraz cukrem.
Smacznego!
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, zupa ze świeżymi pomidorami, pomidorówka z pomidorów, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin, pomidorowa z fasolą
zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, zupa ze świeżymi pomidorami, pomidorówka z pomidorów, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin, pomidorowa z fasolą

3 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Uwielbiam, ja dodaję jeszcze kilka ząbków przeciśnietego czosnku, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też ją uwielbiamy, w smaku zdecydowanie pobija tą z koncentratu! Ja z kolei nie lubię z czosnkiem, bo jego dodatek sprawia, że zupa jest 'agresywna' w smaku i zatraca smak pomidorów. Ale to moja opinia- w końcu ile kucharek, tyle przepisów i to jest super! :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Hmm w sumie z pomidorówką niewiele można zrobić, na bogato można ją doprawić szfranem.

    OdpowiedzUsuń

Kraina na Instagramie