Puszyste i proste ciasto biszkoptowe z owocami z patelni- wersja z kuchenki i piekarnika
Jeden przepis na biszkopt z owocami, a dwie wersje przygotowania, pierwsza, to biszkopt z piekarnika, a druga, to biszkopt smażony na kuchence😊
Obie równie pięknie wyrosły, ale z niewielkimi różnicami- biszkopt z piekarnika był bardziej puchaty i mniej wilgotny, a ten smażony na kuchence mniej puszysty, ale za to wilgotny😋
Do przygotowania obu wersji użyłam patelni Woll Diamond głęboka 28 cm, która jest naprawdę rewelacyjna!👍
Po 1. zapewne wiecie, że biszkopt sporo rośnie, a patelnia Woll posiada ścianki wysokie na 7 cm!
Po 2. Jest nie tylko głęboka, ale i spora- średnica 28 cm, tym samym bardzo pojemna.
Po 3. Patelnia oraz przykrywka są żaroodporne i wytrzymują temperatury do 250 stopni, dlatego bez obaw można wkładać do piekarnika- co- jak wspomniałam- wiąże się z wielofunkcyjnością, bo można i gotować i smażyć, i piec w piekarniku, boooo ma odpinaną rączkę!👍
Po 4. dzięki szafirowej powłoce kompletnie nic nie przywiera do dna- im mniej zabrudzeń, tym mniej 'zabawy' podczas mycia i szczerze mówiąc w przypadku tej patelni wystarczyłoby zwykłe przetarcie papierowym ręcznikiem kuchennym.
Z wygody patelnię można również zmywać w zmywarce.
Same plusy!
W ofercie sklepu www.patelnie-tytanowe.pl oprócz tej fantastycznej patelni napewno znajdziecie coś dla siebie, coś, co będzie Wam służyć na długie, dłuuuugie lata!🙌
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanka roztopionego masła (lub olej)
1 opakowanie cukru waniliowego / cukru migdałowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki:
500 g wiśni
15 szt.moreli
po 100 g czekolady białej/mlecznej roztopionej z 2 łyżkami śmietanki 30%
po 2 łyżki cukru
po 1 łyżce masła
Wersja w piekarniku: patelnię wysmarować 1 łyżką masła, posypać cukrem, ułożyć wydrylowane wiśnie, zalać ciastem.
Odpiąć rączkę.
Piec- bez przykrywki- w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, przez około 40 minut.
Wyjąć po ostudzeniu.
Polać polewą z białej czekolady.
Wersja na kuchence: patelnię wysmarować 1 łyżką masła, posypać cukrem, ułożyć przekrojone na pół morele, zalać ciastem.
Piec z przykrywką (!) na dużym palniku, ale małym ogniu, przez około 30 minut.
Wyjąć po ostudzeniu.
Polać polewą z mlecznej czekolady.
Wersja z piekarnika:
Masz jedne z ładniejszych ujęć na blogu.
OdpowiedzUsuń