Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Już coraz częściej można trafić na soczyste, słodkie, pachnące i- co najważniejsze- Polskie (a nie wszędobylskie Hiszpańskie) pomidory, z których można wyczarować fantastycznie smakujące propozycje, m. in. pieczone pomidory z miodem i podlane winem czy dzisiejszy, kapitalny sos pomidorowy.
Sos przygotowany z niewielkiej ilości składników, banalnie prosty, ale w smaku to prawdziwa PETARDA!!!
Pamiętaj jednak, aby nie pomijać cukru- pomidory go kochają ;)
Do tego makaron, odrobina ulubionego sera i naprawdę więcej nie trzeba.
sos ze świeżych pomidorów, sos pomidorowy, makaron z sosem pomidorowym, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotografia kulinarna
3-4 porcje:
2 kg pomidorów malinowych
1 średnia cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól, cukier trzcinowy do smaku
makaron, ser, bazylia jako dodatek

Pomidory umyć, naciąć krzyżyk na skórce, sparzyć przez 5 minut wrzątkiem, a następnie- po lekkim przestudzeniu- obrać ze skóry.
Obrane pomidory niedbale rozgnieść- najlepiej dłońmi- usuwając twarde, zielono-białe części.
Na rozgrzanej patelni (najlepiej użyć dużych rozmiarów- płyn szybciej odparuje) z dodatkiem masła klarowanego zeszklić bardzo drobno pokrojoną cebulę (uwaga, aby nie przypalić!).
Wlać pulpę pomidorową.
Całość smażyć na małym ogniu do momentu, aż sos tylko lekko zgęstnieje (po dodaniu makaronu skrobia zagęści sos).
Na koniec doprawić solą oraz cukrem.
Ugotować makaron al dente, odcedzając zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania się makaronu.
Przełożyć makaron, wlać wodę i mieszając, dosłownie chwilę poddusić, aby całość się lekko zagęściła.
Smacznego!
sos ze świeżych pomidorów, sos pomidorowy, makaron z sosem pomidorowym, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotografia kulinarna
sos ze świeżych pomidorów, sos pomidorowy, makaron z sosem pomidorowym, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin, fotografia kulinarna

Komentarze