Jogurtowa babka cytrynowa z polewą z białej czekolady
Wilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌
Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki.
Babka:
2,5 szklanki mąki pszennej
300 g gęstego jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej)
3 jaja
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
kolorowa posypka do ozdoby
Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać jogurt, skórkę z cytryny, wlać roztopione i ostudzone masło oraz sok i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Czekoladę roztopić w kapieli wodnej z łyżką śmietanki.
Polać wierzch babki.
Ozdobić posypką.
Smacznego! :)
Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki.
Babka:
2,5 szklanki mąki pszennej
300 g gęstego jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej)
3 jaja
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
kolorowa posypka do ozdoby
Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać jogurt, skórkę z cytryny, wlać roztopione i ostudzone masło oraz sok i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Czekoladę roztopić w kapieli wodnej z łyżką śmietanki.
Polać wierzch babki.
Ozdobić posypką.
Smacznego! :)


