Zupa - krem chrzanowa z warzywami i białą kiełbasą

Zupa chrzanowa gotowana na białej kiełbasie i z warzywami, to pyszna propozycja na świąteczny, wielkanocny stół.
Gęsta, aksamitnie gładka, doprawiona chrzanem i majerankiem, ot, taka odmiana dla żurku.
Do pokrojonej kiełbaski, na której gotowała się zupa, można podać jajko, choć wspaniale smakuje także z grzankami.



6 porcji:
1,5 litra bulionu warzywnego/rosołu
400 g ziemniaków
200 g białej kiełbasy
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 części małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki chrzanu
sól, pieprz, suszony majeranek do smaku
masło klarowane do smażenia
jajka gotowane jako dodatek

Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz sprasowany czosnek.
Kiełbasę włożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz drobno pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
Kiełbasę wyjąć, a zupę zmiksować na gładko.
Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku.
Podawać z ugotowanym jajkami i pokrojoną kiełbaską.
Smacznego!

zupa chrzanowa, zupa z chrzanem, zupa na wielkanoc, zupa z kiełbasą, zupa gotowana na kiełbasie, biała kiełbasa, przepisy na wielkanoc, zupa na wielkanoc, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
zupa chrzanowa, zupa z chrzanem, zupa na wielkanoc, zupa z kiełbasą, zupa gotowana na kiełbasie, biała kiełbasa, przepisy na wielkanoc, zupa na wielkanoc, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

Komentarze