Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i cukinią

Papryka faszerowana piersią z kurczaka, ryżem i cukinią- klasyczne połączenie, ale takie zawsze się sprawdza :)
Papryka najpierw duszona jest pod przykryciem, dzięki czemu miąższ jest miękki i bardzo soczysty.
Na efektowny i pyszny obiad, w sam raz! ;)
papryka faszerowana, papryka nadziewana, kraina miodem płynąca, papryka z kurczakiem, papryka z ryżem, fotograf kulinarny szczecin


6 dużych szt:

350 g piersi z kurczaka
1/2 szklanki ryżu
1/3 szklanki kaszy jaglanej (można pominąć, a w zamian dać ryż)
1 mała cukinia
1 mała cebula
sól, pieprz, słodka papryka czerwona, suszone oregano, 2 ząbków czosnku
1 łyżka oliwy
około 30 g startego sera, np. cheddar

Ugotować w lekko osolonej wodzie razem ryż z kaszą jaglaną, odcedzić, przestudzić.
Mięso zmielić, doprawić i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą na rozgrzanej oliwie.
Cukinię drobno pokroić, górę z papryki odciąć, a ze środka usunąć gniazda nasienne.
Odciętą górę papryki można zostawić w całości- do przykrycia nadzianej papryki- lub odcięty kawałek pokroić drobno i dodać do farszu, ja tak zrobiłam.
Wszystkie składniki wymieszać i wypełnić paprykę, dociskając farsz.
Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zakryć szczelnie folią.
Piec około 35 min. (najlepiej sprawdzić widelcem czy papryka jest już miękka) w 180 stopniach, następnie odkryć, wierzch posypać serem i zapiekać około 15 minut.

Smacznego!
papryka faszerowana, papryka nadziewana, kraina miodem płynąca, papryka z kurczakiem, papryka z ryżem, fotograf kulinarny szczecin
papryka faszerowana, papryka nadziewana, kraina miodem płynąca, papryka z kurczakiem, papryka z ryżem, fotograf kulinarny szczecin
papryka faszerowana, papryka nadziewana, kraina miodem płynąca, papryka z kurczakiem, papryka z ryżem, fotograf kulinarny szczecin

Komentarze