Bigos z młodej kapusty z pomidorami i kiełbaską

Pomysł na sezonowy obiad- bigos ze słodkiej i kruchej, młodej kapusty z dodatkiem pomidorów i kiełbasy, doskonały na wiosenno-letni obiad (bo smakiem młodej kapusty będziemy cieszyć się jeszcze latem).
Jednogarnkowy i ultraszybki, bo do zrobienia w 20 minut!
A jak wolisz wersję młodej kapusty bez kiełbaski i pomidorów, to zapraszam po przepis na bigos maślany (klik).
bigos z młodej kapusty, bigos z pomidorami, bigos z kiełbasą, młoda kapusta duszona, młoda kapusta zasmażona, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny
5-6 porcji:
1 kg młodej kapusty
250 g kiełbasy
100 g masła
4 pomidory
1 szklanka wody
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonej włoszczyzny
sól, pieprz do smaku

Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, a następnie ściągnąć skórę i pokroić na większe kawałki.
Posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbaską podsmażyć na oleju, dodać poszatkowaną kapustę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać wodę, doprawić suszoną włoszczyzną oraz szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
3 minuty przed końcem dodać startą marchewkę oraz pokrojone pomidory.
Na koniec wrzucić masło, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
bigos z młodej kapusty, bigos z pomidorami, bigos z kiełbasą, młoda kapusta duszona, młoda kapusta zasmażona, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny
bigos z młodej kapusty, bigos z pomidorami, bigos z kiełbasą, młoda kapusta duszona, młoda kapusta zasmażona, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny
bigos z młodej kapusty, bigos z pomidorami, bigos z kiełbasą, młoda kapusta duszona, młoda kapusta zasmażona, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)