Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami, puszyste oraz lekko wilgotne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.
Pamiętajcie, szpinak nadaje tylko piękny, zielony kolor, nie smak!
A smak ciasta jest lekko orzeźwiający, z cytrynową nutą + truskawki oprószone cukrem waniliowym... Tak, razem tworzą smaczną kombinację!
ciasto szpinakowe, ciasto ze szpinakiem, ciasto na oleju, ciasto leśny mych, zielone ciasto, kolorowe ciasto, ciasto z truskawkami, proste ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca, fotograf kulinanarny
Forma 24 x 24 cm:

2 szklanki mąki tortowej
250 g świeżych truskawek
150 g świeżego szpinaku
150 g drobnego cukru trzcinowego
150 ml oleju
3 jajka
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z połowy cytryny
1 opakowanie cukru z wanilią

Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym.
Olej zmiksować ze szpinakiem i mieszając wlać do masy jajecznej.
Następnie przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć truskawki (wcześniej posypać je cukrem z wanilią) pokrojone w mniejsze kawałki.
Piec w 180 stopniach przez około 35 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Smacznego!
ciasto szpinakowe, ciasto ze szpinakiem, ciasto na oleju, ciasto leśny mych, zielone ciasto, kolorowe ciasto, ciasto z truskawkami, proste ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca, fotograf kulinanarny
ciasto szpinakowe, ciasto ze szpinakiem, ciasto na oleju, ciasto leśny mych, zielone ciasto, kolorowe ciasto, ciasto z truskawkami, proste ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca, fotograf kulinanarny
ciasto szpinakowe, ciasto ze szpinakiem, ciasto leśny mych, zielone ciasto, kolorowe ciasto, ciasto z truskawkami, proste ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca, fotograf kulinanarny

Komentarze

  1. Proszku w składnikach nie ma a w opisie jest. W składnikach jest cytryna a w opisie już nie pisze co z nią zrobić i kiedy. Istny chaos.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)