Zielone naleśniki ze szpinakiem
Ależ te naleśniki apetycznie wyglądają w tym zielonym kolorze!
Najlepsze jest to, że te szpinakowe naleśniki wcale nie czuć szpinakiem- w sumie jest to bardziej istotne dla tych, którzy za szpinakiem nie przepadają, jak również dla tych, którzy obawiają się, że być może takie naleśniki można jeść tylko w wersji wytrawnej ;)
Otóż, moi drodzy, te szpinakowe naleśniki super smakują na słodko: posmarowane dżemem czy nadziane twarogiem, jak również można z nich wyczarować świetne dania wytrawne!
około 15 dużych naleśników:
2 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
200 ml wody
1 jajko
70 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki, szczególnie szpinak dobrze zmiksować- jest to ważne, aby uzyskać jednolity, zielony kolor!
Odstawić na 15 minut, a następnie smażyć porcje na rozgrzanej patelni.
Smacznego!
Najlepsze jest to, że te szpinakowe naleśniki wcale nie czuć szpinakiem- w sumie jest to bardziej istotne dla tych, którzy za szpinakiem nie przepadają, jak również dla tych, którzy obawiają się, że być może takie naleśniki można jeść tylko w wersji wytrawnej ;)
Otóż, moi drodzy, te szpinakowe naleśniki super smakują na słodko: posmarowane dżemem czy nadziane twarogiem, jak również można z nich wyczarować świetne dania wytrawne!
2 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
200 ml wody
1 jajko
70 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki, szczególnie szpinak dobrze zmiksować- jest to ważne, aby uzyskać jednolity, zielony kolor!
Odstawić na 15 minut, a następnie smażyć porcje na rozgrzanej patelni.
Smacznego!
Musze takie kidys zrobic :)
OdpowiedzUsuń