Kopytka ziemniaczane ze szpinakiem
Odczaruj kopytka ziemniaczane za sprawą szpinaku.
Sam szpinak smaku nie nadaje, zaś pięknego koloru, jak również wartości odżywczych, bo o ile ziemniak ma ich niewiele, tak szpinak to skarbnica witaminy C!
Sam szpinak smaku nie nadaje, zaś pięknego koloru, jak również wartości odżywczych, bo o ile ziemniak ma ich niewiele, tak szpinak to skarbnica witaminy C!
Dużo cennych i rzetelnych informacji o witaminie C, m.in o właściwościach, zapotrzebowaniu, niedoborze, nadmiarze, suplementacji itp., dowiesz się ze strony Natu.Care.
Warto zerknąć!
500 g gotowanych ziemniaków
80 g świeżego szpinaku
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
szczypta soli
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/zmielić.
Szpinak zmiksować z jajkiem, dodać do ziemniaków, doprawić szczyptą soli i dokładnie, ale szybko wyrobić.
Ciasto podzielić na 3-4 części i na stolnicy oprószonej mąką, z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić- kopytka można zwinąć w cieńszy rulon, aby nadać im podłużny kształt (jak na zdjęciu).
Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy.
Wyjmować tuż po wypłynięciu na wierzch.
Smacznego!
80 g świeżego szpinaku
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
szczypta soli
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/zmielić.
Szpinak zmiksować z jajkiem, dodać do ziemniaków, doprawić szczyptą soli i dokładnie, ale szybko wyrobić.
Ciasto podzielić na 3-4 części i na stolnicy oprószonej mąką, z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić- kopytka można zwinąć w cieńszy rulon, aby nadać im podłużny kształt (jak na zdjęciu).
Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy.
Wyjmować tuż po wypłynięciu na wierzch.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)