Jogurtowe pancakes ze szpinakiem
Ostatnio szpinak (klik do przepisów) rządzi w Krainie, zatem i tym razem nie będzie inaczej i serwuję dla Was jogurtowe pancakes- w szpinakowej wariacji, oczywiście 😉
Nie są tak puchate jak te amerykańskie (jeżeli jednak chcesz takie, to można białka ubić oddzielnie, a wtedy uzyskasz napuszone placki!), a bardziej 'zwarte' w konsystencji, ale przede wszystkim liczy się smak, a te są naprawdę wyśmienite!
I tak jak pisałam przy naleśnikach czy kopytkach, że smak szpinaku kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki apetyczny, pastelowo-zielony kolor!
Około 30 szt.Nie są tak puchate jak te amerykańskie (jeżeli jednak chcesz takie, to można białka ubić oddzielnie, a wtedy uzyskasz napuszone placki!), a bardziej 'zwarte' w konsystencji, ale przede wszystkim liczy się smak, a te są naprawdę wyśmienite!
I tak jak pisałam przy naleśnikach czy kopytkach, że smak szpinaku kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki apetyczny, pastelowo-zielony kolor!
400 g jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej
80 g świeżego szpinaku
2 jajka*
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Świeży szpinak dokładnie zmiksować z jogurtem, połączyć z jajkami, cukrem oraz solą.
Mąkę przesiać z proszkiem do mieszanki szpinakowej, wymieszać.
Na rozgrzanej patelni wylewać po 1 łyżce masy, a kiedy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza- przewrócić na drugą stronę.
Smacznego! :)
* aby uzyskać bardziej pulchne pancakes wystarczy białka ubić oddzielnie, a potem delikatnie wmieszać w ciasto.
O rany, te pankejki aż wychodzą do mnie z monitora:D
OdpowiedzUsuńAle piekne zdjecia)))))))Mega!
OdpowiedzUsuń